13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPuşcărie pentru Costel „Mafiotul“

Puşcărie pentru Costel „Mafiotul“

Tribunalul Olt a condamnat, săptămâna trecută, la pedepse cuprinse între doi ani de închisoare cu suspendare şi 12 ani, zece inculpaţi din dosarul cămătarilor din judeţul Olt, conduşi de Enache Constantin, zis Costel Mafiotul. Alţi opt inculpaţi din dosar, printre care şi doi poliţişti şi un jandarm, au fost achitaţi.

Gruparea de cămătari condusă de Enache Constantin, zis Costel Mafiotul, a fost destructurată în septembrie 2010 de ofiţerii de la Crimă Organizată şi procurorii DIICOT. Cei 18 inculpaţi, printre care şi trei oameni ai legii –  Claudiu Paţa şi Marius Veţeanu, ambii agenţi de poliţie în cadrul IPJ Olt, şi Cornel Cosma, subofiţer în cadrul IJJ Olt, au fost acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, violare de domiciliu, şantaj, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, tâlhărie şi efectuarea fără drept a operaţiunilor cu arme şi muniţii.
Procurorii au stabilit că Enache, liderul grupului, acorda împrumuturi către persoane fizice, cu dobânzi între 15 şi 100% pe lună, dobânzi care ajungeau în unele cazuri şi până la 300% pe lună. Sumele de bani împrumutate şi dobânzile erau recuperate ulterior prin ameninţări şi acte de violenţă ori prin deposedarea victimelor de bunurile mobile şi imobile pe care le deţineau. Procurorii DIICOT au menţionat în rechizitoriul prin care i-au trimis în judecată pe inculpaţi că Eugenia Radu ţinea o evidenţă strictă a datornicilor, iar ceilalţi membri ai grupării, inclusiv cei doi agenţi de poliţie şi subofiţerul de jandarmi, folosindu-se de autoritatea deţinută, exercitau presiuni asupra lor. Anchetatorii au stabilit că membrii grupului au obţinut prin cămătărie de la victimele lor aproximativ 500.000 de euro.
În februarie 2011, inculpaţii au fost trimişi în judecată, iar pe 26 iunie Tribunalul Olt i-a condamnat. Enache Constantin a primit 12 ani de închisoare, iar alţi nouă inculpaţi, pedepse între doi ani de închisoare cu suspendare şi șapte ani de puşcărie.
Poliţiştii, jandarmul şi alţi cinci inculpaţi din dosar au fost achitaţi, însă Veţeanu a primit o amendă administrativă de 1.000 de lei.
În plus, judecătorii au dispus desfiinţarea tuturor înscrisurilor dintre cămătari şi victimele lor, cum ar fi chitanţe, contracte de împrumut ori contracte de vânzare-cumpărare şi i-a obligat pe inculpaţi să le achite despăgubiri părţilor vătămate pentru prejudiciul moral suferit. Hotărârea Tribunalului Olt poate fi atacată cu apel atât de procurori, cât şi de inculpaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS