10.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalO oaie şpagă pentru un... porc

O oaie şpagă pentru un… porc

Judecătorii craioveni au condamnat la un an de închisoare cu suspendare un agent al IPJ Dolj, judecat pentru că a cerut mită o oaie pentru a nu-i întocmi un dosar penal unui şofer care lovise cu maşina un… porc

Povestea dosarului de corupţie în care este judecat agentul de poliţie Ştefan Voicu începe în septembrie 2010, pe când acesta lucra la Postul de Poliţie din comuna doljeană Malu Mare. După cum au consemnat procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a agentului, pe 25 septembrie 2010, Adrian Pupăză, care conducea un Audi în comuna Malu Mare, a lovit un porc care traversa strada. Pentru că nu a reuşit să-l găsească pe proprietarul animalului rănit, iar la postul de poliţie nu a găsit nici un agent, şoferul a urcat porcul în maşină şi l-a dus la Craiova, unde l-a sacrificat.
A doua zi, la postul de poliţie din comună s-a prezentat stăpânul porcului, care i-a spus agentului Ştefan Voicu că un şofer i-a furat un porc pe care îl lovise cu maşina. În aceeaşi zi, agentul Voicu l-a sunat pe Pupăză şi i-a spus să se prezinte urgent la poliţie. Bărbatul s-a dus la Malu Mare şi s-a întâlnit cu proprietarul porcului la poliţie, cu care s-a înțeles să-i achite 400 de lei pentru animal.
Agentul Voicu nu l-a „iertat“ însă pe şofer şi i-a spus că trebuie să-i suspende permisul de conducere pentru accidentul produs cu o zi în urmă. În plus, poliţistul i-a spus că îi va întocmi şi un dosar penal pentru comiterea infracţiunii de furt pentru că luase porcul rănit fără acordul proprietarului. Pentru a-l scăpa de aceste „probleme“, poliţistul Voicu i-a spus şoferului că trebuie să-i dea o… oaie. „Ulterior, agentul i-a pretins denunţătorului o oaie pentru a nu-l sancţiona contravenţional cu reţinerea permisului de conducere şi pentru a nu-i întocmi dosar penal privind săvârşirea infracţiunii de furt“, au precizat procurorii în rechizitoriu. S-au înţeles ca Pupăză să-i aducă oaia pe 28 septembrie, când acesta trebuia să vină în comună ca să-i dea cei 400 de lei proprietarului porcului.

Povestea şpăgii cu… blană

După discuţia cu poliţistul, pe 27 septembrie, Pupăză s-a dus la Serviciul Judeţean Dolj al Direcţiei Generale Anticorupţie şi le-a povestit poliţiştilor despre şpaga cerută de agentul din comuna Malu Mare. O zi mai târziu, denunţătorul s-a dus la Malu Mare şi i-a spus agentului Voicu că nu a avut de unde să cumpere oaia cerută. Poliţistul s-a dovedit a fi destul de „săritor“ şi a sunat un bărbat din comună, care s-a oferit să-i vândă o oaie lui Pupăză cu 290 de lei. Acesta din urmă a explicat că nu are atâţia bani la el şi a promis că se va întoarce în aceeaşi zi pentru a cumpăra animalul.
Denunţătorul s-a prezentat la post la ora stabilită şi a plecat împreună cu agentul Voicu acasă la proprietarul porcului, pentru a-i da cei 400 de lei. După ce denunţătorul i-a dat bărbatului banii, Voicu a scris un soi de dovadă, prin care proprietarul porcului renunţa la orice „pretenţii penale sau civile“. După aceea, poliţistul şi denunţătorul s-au dus la un alt bărbat din comună, căruia Pupăză i-a dat 250 de lei pentru o oaie vie. Diferenţa de 40 de lei urma să fie achitată de poliţistul Voicu seara, când trecea să ia şi oaia. După încă o zi, pe 29 septembrie, Pupăză s-a întors la Malu Mare, unde a completat o cerere prin care solicita o autorizaţie pentru repararea maşinii cu care lovise porcul.
Potrivit anchetatorilor, agentul Voicu a antedatat cererea cu data de 26 septembrie, ca şi autorizaţia pentru repararea maşinii eliberată denunţătorului. În aceeaşi zi, ofiţerii anticorupţie şi procurorii l-au ridicat pe poliţist, agentul Voicu fiind acuzat de comiterea infracţiunilor de luare de mită şi fals intelectual.

Condamnare cu suspendare

În februarie 2011, procurorii au dispus trimiterea în judecată a poliţistului, acesta fiind condamnat de Tribunalul Dolj la un an de închisoare în decembrie.
Inculpatul a făcut apel împotriva sentinţei, dosarul fiind înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova pe 16 ianuarie, anul acesta. Joi, instanţa a admis apelul poliţistului şi a dispus suspendarea pedepsei date de Tribunalul Dolj. Hotărârea Curţii de Apel Craiova poate fi atacată cu recurs de procurori şi inculpat, o sentinţă definitivă în acest dosar putând fi dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Nu mai este poliţist

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, agentul Ştefan Voicu şi-a dat demisia din poliţie după ce a fost condamnat de prima instanţă, Tribunalul Dolj.

Luare de mită în formă continuată

În decembrie anul trecut, după ce agentul Voicu a fost condamnat, un alt poliţist a ajuns în arest întrucât cerea mită şoferilor pe care îi oprea în comuna Malu Mare. Este vorba de Cristian Denis Durău, agent al Secţiei de Poliţie nr. 4 Coşoveni, condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.
Aldezir Marin

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS