16.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalOlguţa, oficial primar

Olguţa, oficial primar

Craiova are de vineri primar şi consiliu local cu acte în regulă. În prezenţa mai multor autorităţi publice locale şi centrale, consiliul local a fost legal constituit, iar Lia Olguţa Vasilescu şi-a preluat oficial mandatul de primar. Viceprimari au fost aleşi doctorița Cristina Calangiu (PNL) şi Florentin Tudor (PSD).

Forfotă vineri în sediul Primăriei Craiova. Membri de partid, directori de instituţii, angajaţi din primărie, prieteni de-ai consilierilor şi simpli cetăţeni au umplut până la refuz sala mare a instituţiei şi holurile pentru a vedea pe viu şedinţa oficială de învestire a noului primar şi a noii echipe de consilieri locali. Începută la ora 11.00, şedinţa a durat câteva ore, dar a fost întreruptă de mai multe ori pentru organizarea diferitelor comisii, prilej pentru cei prezenţi să iasă din sală şi să se răcorească. Primul care a prezidat şedinţa a fost decanul de vârstă al consilierilor, Ionel Pană, de la PP-DD. Sub privirile ministrului economiei, Daniel Chiţoiu, şi ale ministrului secretar de stat în MAI, Mihai Fifor, prezenţi la eveniment, au fost validaţi consilierii locali. Surpriza a venit din partea UNPR, partid a cărui echipă formată din şapte persoane a suferit schimbări radicale. După Antonie Solomon, care a renunţat la mandatul de consilier, şi avocatul care îl reprezintă în justiţie, Sebastian Răduleţu, a decis să nu continue în consiliul local. Aceeaşi decizie a luat-o şi omul de afaceri Doru Stănescu. În această situaţie, locul lor a fost ocupat de alte trei persoane. Numai că tensiunile din rândul filialei municipale a UNPR Craiova au dus la demiterea a trei persoane care se pregăteau să ocupe fotoliile de consilieri locali. Este vorba despre Iulian Ştefănescu, Constantin Ursu şi Radu Marin, toţi ajunşi în UNPR prin filiera PDL. Invocând motive de neimplicare în campania electorală, preşedintele UNPR Craiova, Teodor Sas, i-a dat afară din partid. Cei trei excluşi au susţinut într-un comunicat de presă că, de fapt, au fost daţi afară deoarece au cerut înlocuirea din funcţie a lui Teodor Sas şi pentru că i-au deranjat pe membrii mai vechi ai partidului care rămăseseră în afara listelor. Astfel că, vineri, pe lista de consilieri au fost validate alte trei persoane: Gheorghiţă Vasilica, Gheorghe Pârvu şi Vergil Toader. După ce au fost efectuate modificările de rigoare sub privirile nedumerite ale consilierilor, mai ales cei noi, consiliul local s-a constituit legal fără nici o problemă. Toată lumea aştepta, de fapt, depunerea jurământului de către primarul Lia Olguţa Vasilescu, care, de cum a intrat în sala de consiliu, a rezistat căldurii pe scaun cu stoicism până la final.

Olguţa, în tricolor pe scaunul de primar

După mai bine de o oră şi jumătate de discuţii, votări şi organizare administrativă, Olguţa a depus jurământul în aplauzele sălii. Apoi a reluat discursul din campania electorală, promiţând că va reabilita blocurile, va introduce canalizare, va reduce factura la întreţinere începând de luna viitoare, promisiuni primite, de asemenea, cu aplauze de către sala arhiplină, dar amorţită de năbuşeala din interior. Primarul a fost felicitat şi de ministrul economiei, Daniel Chiţoiu, care a promis şi el că va aduce investitori la Craiova şi că va susţine oraşul. După depunerea jurământului, înfăşurată în eşarfa tricoloră, Olguţa Vasilescu şi-a luat locul la prezidiu. Marele absent al evenimentului de vineri a fost Antonie Solomon. Surprinzătoare a fost prezenţa interpretului de muzică populară Constantin Enceanu, prieten cu Antonie Solomon. El a urmărit mersul lucrurilor de la balcon, alături de mai mulţi angajaţi ai primăriei. Şi votul pentru alegerea viceprimarilor a decurs în linişte. Singurii care au făcut propuneri au fost cei de la USL, celelalte partide neemiţând pretenţii, din cauza numărului mic de consilieri care nu le-ar fi asigurat susţinerea propriului candidat. Astfel, ce s-a propus, aia a ieşit: Cristina Calangiu şi Florentin Tudor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS