Acasă Local Inedita poveste prin care US Secret Service a momit doi hackeri români...

Inedita poveste prin care US Secret Service a momit doi hackeri români puși sub acuzare în SUA

-

În decembrie 2011, patru români au fost puși sub acuzare în SUA pe motiv că din 2008 încoace ar fi obținut milioane de dolari din spargerea unor sisteme electronice de plăți cu cardul aflate la peste 200 de comercianți. Doi dintre ei au fost păcăliți ingenios de cei de la Secret Service, fiind atrași să vină din România în SUA cu povești inventate în care femei atractive le promiteau tot ce și-ar putea dori. Cei doi români au fost arestați în momentul în care au ajuns în SUA.
Românii au spart sisteme electronice de plăți de la 150 de restaurante Subway aflate în statele Louisiana și Mississippi și alte 50 de sisteme ale altor companii. Subway a dat în 2009 în judecată Radiant, furnizorul sistemelor de tip POS, pe motiv ca acestea sunt nesecurizate. Acțiunea în justiție a pornit acum doi ani de la faptul ca un hacker român a profitat de vulnerabilitățile din sistem pentru a fura date bancare de la clienți Subway.
Cei acuzați sunt: Adrian-Tiberiu Oprea din Constanța, Iulian Dolan din Craiova, Cezar Iulian Butu din Ploiești și Florin Radu din Râmnicu Vâlcea. Oprea a fost arestat în SUA, Radu nu a fost prins încă, dar Secret Service s-a gândit cum să-i facă pe ceilalți doi să revină în SUA, iar soluția a fost să-i atragă prin povești în care sunt implicate femei, scrie jurnalistul specializat în probleme de securitate informatică Brian Krebs.
Iulian Dolan a fost momit de o femeie-agent, care s-a dat drept angajată a unui cazino și cu care românul s-a împrietenit pe internet. Agentul l-a convins pe Dolan că nu e nimic dubios și i-a oferit bilet de avion și cazare gratuite. Biletul a fost cumpărat chiar de cazino, astfel încât nimic să nu pară suspect. Dolan a fost arestat când a aterizat în SUA și documentele arată că avea la el câteva haine, un lanț de pus la gât și trei cutii mari cu prezervative românești cu aromă de struguri…
Pentru Iulian Butu, momeala a fost o presupusă turistă pe care el ar fi cunoscut-o în Franța. Cei de la Secret Service au cerut de la Yahoo! lista e-mail-urilor românului pentru a afla cât mai multe despre el și au creat și aici o falsă poveste în care frumoasa turistă care îl momea era chelneriță în SUA. Butu a fost cu succes determinat să vină la Boston și, după cum se exprimă unul dintre procurori, „a fost înhățat cum a coborât din avion, iar cătușele nu aveau nici măcar blăniță pe ele“.

Vlad Barză
HotNews.ro

ȘTIRI VIDEO GdS