24.5 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal76 de persoane, condamnate definitiv în aprilie de DNA

76 de persoane, condamnate definitiv în aprilie de DNA

76 de persoane au fost condamnate în cursul lunii aprilie, prin 20 de hotărâri judecătoreşti care au rămas definitive, în dosare de corupţie instrumentate de procurorii anticorupţie, informează DNA.
Printre cei 76 de condamnaţi se află un prim-procuror, patru ofițeri MApN (din care doi comandanți de unități militare), un șef de inspectorat teritorial de muncă, un director de direcție agricolă, un șef de centru medical județean, un director de sucursală bancară, un șef de birou vamal și adjunctul acestuia, un comandant de unitate de pompieri și locțiitorul acestuia, doi avocați, cinci ofițeri de poliție, un ofițer SRI, patru comisari de gardă financiară, trei directori de societate comercială, un președinte de composesorat, nouă administratori de societăți comerciale etc.
Pedepsele stabilite de instanţă în aceste dosare sunt cuprinse între zece ani de închisoare și patru luni de închisoare cu suspendare condiționată.
În conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 1.346 din 31 octombrie 2007, privind aprobarea Planului de acțiune pentru îndeplinirea condiționalităților din cadrul mecanismului de cooperare și verificare a progresului realizat de România în domeniul reformei sistemului judiciar și a luptei împotriva corupției, modificată prin Hotărârea de Guvern nr. 79 din 5 februarie 2010, DNA informează opinia publică asupra deciziilor definitive pronunțate în dosarele de competența sa prin publicarea acestora pe pagina de internet a instituției.
Având în vedere că, în multe cazuri, între pronunțarea deciziilor, motivarea acestora și transmiterea acestor decizii de către instanțele de judecată, în format electronic, se înregistrează o anumită diferență de timp, DNA a decis publicarea unor informări cu privire la soluțiile de condamnare definitive, la momentul pronunțării acestora, sub formă de comunicate de presă.
În acest fel, DNA răspunde unei cerințe menționate în Planul de acțiune, și anume aceleia de informare a opiniei publice asupra întregului proces penal în cazuri de mare corupție, inclusiv asupra finalității dosarelor trimise spre judecare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS