22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPensionarii îşi primesc înapoi banii reţinuţi ilegal la sănătate

Pensionarii îşi primesc înapoi banii reţinuţi ilegal la sănătate

Începând de luna viitoare, toţi pensionarii cărora li s-a reţinut ilegal contribuţia la asigurările sociale de sănătate (CASS) vor primi banii înapoi în tranşe. „Ordonanţa de Urgenţă nr. 17/2012 a fost publicată astăzi (vineri – n.r.) în Monitorul Oficial şi precizează că se restituie pensionarilor contribuţia la sănătate din urmă. Actul normativ stabileşte că, de luna viitoare, adică din iunie, li se restituie oamenilor CASS-ul reţinut în ianuarie 2011, în sensul că se vor restitui sumele din urmă, lună de lună. Banii se vor înapoia în tranşe, iar din iunie şi până în august vor fi restituite sumele reţinute pe primele trei luni din 2011“, a declarat, pentru GdS, Daniel Baciu, directorul Casei Judeţene de Pensii Dolj. Potrivit OUG nr. 17/2012, publicată vineri în MO 336, pentru sumele reţinute în perioada aprilie 2011 – aprilie 2012, banii vor fi restituiţi pensionarilor până la 31 decembrie 2013. Practic, se înapoiază diferenţa de CASS calculată la toată pensia şi li se va reţine oamenilor în continuare o astfel de contribuţie, dar calculată la suma din pensie ce depăşeşte 740 de lei.

Noul calcul se aplică din luna mai
 
Directorul CJP Dolj a spus că, de luna aceasta, pensionarii cărora li se reţinuse contribuţia la sănătate la întreaga sumă vor primi pensia mărită cu acea sumă. „De exemplu, o persoană care are o pensie de 1.000 de lei va primi luna aceasta în plus cei 41 de lei care i se reţineau până acum ca şi CASS, iar de luna viitoare va primi şi cei 41 de lei şi încă o sumă în plus, reţinută pe ianuarie 2011“, a explicat Baciu.
Pensionarii câştigaseră încă din luna martie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dreptul de a li se returna sumele reţinute ca şi contribuţie la sănătate şi care fuseseră calculate la întreaga pensie şi nu la diferenţa ce depăşea 740 de lei, aşa cum prevedea legislaţia în domeniu.
În Dolj, există 60.000 de pensionari care au pensii de peste 740 de lei. Mai există un act normativ care reglementează clar că, de acum înainte, contribuţia la sănătate se calculează doar la diferenţa de pensie ce depăşeşte 740 de lei, astfel că în luna mai oamenilor trebuie să li se plătească pensiile cu un astfel de calcul făcut, deci să li se reţină mai puţini bani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS