23.1 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUltima zi pentru cererile de subvenţii la ovine şi caprine

Ultima zi pentru cererile de subvenţii la ovine şi caprine

Astăzi este ultima zi în care doljenii mai pot depune cererile de subvenţii pe 2012 pentru ovine şi caprine, informează Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Potrivit lui Emil Cristian Călugăru, directorul executiv al APIA Dolj, până ieri 1.630 de exploataţii depuseseră documentele pentru subvenţii, corespunzător unui număr de circa 138.000 de animale. „S-au depăşit cifrele din 2011, când 1.512 exploataţii solicitaseră subvenţii pentru 137.800 de animale. După 18 mai nu se mai acceptă cereri“, a precizat acesta. Pentru a beneficia de prima pe cap de animal, solicitanţii trebuie să meargă la centrele judeţene/locale APIA. Ei trebuie să fie înscrişi în Registrul Naţional al Exploataţiilor (RNE) al ANSVSA, dar şi să aibă un cod unic de identificare la APIA.
În perioada 15 mai – 30 iunie, APIA primeşte şi cererile pentru subvenţii la bovine. Prima pe exploataţie agricolă se acordă, o dată pe an, producătorilor înscrişi cu cod unic de identificare în evidenţa APIA, în funcţie de efectivul de bovine înregistrat la 31 ianuarie 2008, dacă sunt îndeplinite cumulativ mai multe condiţii. Exploataţia trebuie să aibă cel puţin trei capete de bovine, vârsta acestora trebuie să fie de minimum şase luni, iar exploataţia trebuie să fie înscrisă în RNE la data solicitării primei. Aceleaşi condiţii sunt valabile pentru exploataţiile înscrise la 31 ianuarie 2009 şi 2010, 14 iulie 2011 şi 31 martie 2012. Cererea de solicitare a primei pe exploataţie trebuie însoţită de mai multe documente, cum ar fi: copia de pe buletinul sau cartea de identitate, codul unic şi certificatul de înregistrare; copie de pe documentele care atestă provenienţa animalelor pentru exploataţiile înfiinţate în perioadele menţionate mai sus; declaraţie pe propria răspundere că animalele pentru care se solicită prima nu au fost eligibile la plată pentru primă în anii 2008 – 2011; copii ale documentelor care atestă schimbarea formei de organizare conform prevederilor OUG nr. 44/2008, cu modificările ulterioare, dacă este cazul. Depunerea cererilor se poate face individual sau prin reprezentant legal sau prin intermediul asociaţiilor crescătorilor de bovine legal constituite care sunt funcţionale, conform bilanţului contabil anual depus pentru anul anterior solicitării primei. APIA Dolj a făcut programări pentru depunerea actelor, pentru a nu se produce aglomeraţie. „Am făcut programări, pe care le‑am transmis către primării şi centrele locale APIA. Beneficiarii pot merge în aceste locaţii pentru a vedea când sunt programaţi“, ne-a informat directorul Călugăru.
Pe 15 mai, s-a încheiat şi perioada iniţială de acceptare a cererilor de sprijin financiar pe suprafaţa agricolă cultivată. „Indicatorii calitativi şi cantitativi arată mai bine ca în 2011. Altfel spus, s-au depus mai multe cereri şi calitativ mai bune ca anul trecut. Am primit 51.000 de solicitări, pentru o suprafaţă de 425.000 de hectare de teren. Mai există câteva mii de agricultori care nu au depus cererile din cauză că nu au avut toate documentele pregătite. În perioada 16 mai – 11 iunie, ei pot depune solicitările, dar se vor percepe penalizări de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere“, a mai spus Călugăru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS