22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCotigă de la ITM, condamnat definitiv pentru şantaj

Cotigă de la ITM, condamnat definitiv pentru şantaj

Silviu Cotigă, fostul director al Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj, a fost condamnat definitiv pentru şantaj la trei ani de închisoare cu suspendare

Procesul în care Silviu Cotigă, director al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj până în ianuarie 2009, a fost judecat pentru comiterea infracţiunii de şantaj s-a încheiat ieri, când Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au dat o sentinţă definitivă în acest dosar.
Dosarul în care Cotigă a fost acuzat de şantaj a fost instrumentat de procurorii Serviciului Teritorial Craiova al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), care au consemnat în rechizitoriu că totul a început în anul 2006, când o autoutilitară Fiat Ducato a SC VISILCO GENCOM SRL Craiova, firmă patronată de Mihaela Cotigă, soţia directorului ITM Silviu Cotigă, s-a defectat.
Maşina a fost dusă pentru reparaţii la service-ul auto aparţinând firmei ABARTH SRL Craiova şi administrat de craioveanul Constantin Luţă. După ce maşina a fost reparată şi ridicată de reprezentanţii SC VISILCO GENCOM, firma a achitat service-lui numai 2.000 de lei din totalul de 3.350, cât era valoarea facturii. Când Luţă a încercat să recupereze diferenţa de bani, Cotigă „a  înţeles să folosească puterea conferită de atribuţiile funcţiei de inspector-şef al ITM Dolj spre a o determina pe partea vătămată să nu mai pretindă diferenţa neachitată de 1.350 de lei, pe care i-o datora SC VISILCO GENCOM SRL“, după cum au consemnat procurorii DNA.
Astfel, pe 4 august 2006, directorul Cotigă şi-a trimis doi subalterni, pe inspectorii Adrian Mugurel Abagiu şi Dan Narcis Purcărescu, să facă un control cu „dedicaţie“ la SC ABARTH SRL Craiova. Cei doi inspectori au descoperit câteva deficienţe minore în urma controlului, iar când au aflat de la patron că acesta are o neînţelegere cu şeful lor, au hotărât să întrerupă controlul, după care i-au sugerat lui Constantin Luţă să-şi rezolve problema cu Cotigă. În urma audierii martorilor, procurorii au stabilit că, o zi mai târziu, Luţă s-a prezentat la ITM Dolj, unde un inspector l-a condus în biroul şefului său. Iniţial, Cotigă l-a dat afară din birou, apoi l-a primit şi, de faţă cu subalternul lui, i-a reproşat că reparaţia microbuzului a fost prea scumpă, apoi „a proferat către partea vătămată ameninţarea că o va muta din oraş“.

Trei ani de închisoare, dar cu suspendare

În ianuarie 2009, DNA l-a trimis în judecată pe Silviu Cotigă pentru comiterea infracţiunii de şantaj, dosarul cu numărul 456/215/2009 fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova. Începând cu 1 ianuarie 2009, Silviu Cotigă a fost suspendat din funcţia de director al ITM Dolj.
După mai bine de un an, în iulie 2010, judecătorii l-au condamnat pe inculpat la trei ani de închisoare cu suspendare. În plus, Cotigă a fost obligat să achite service-ului datoria de 1.350 de lei, plus 2.180 de lei la bugetul de stat drept cheltuieli judiciare.
Aceeaşi instanţă i-a interzis inculpatului dreptul de a ocupa funcţia de inspector în cadrul unei instituţii publice timp de doi ani de la rămânerea definitivă a sentinţei.
Atât DNA Craiova, cât şi inculpatul au făcut apel, care s-a judecat la Tribunalul Dolj până la jumătatea lunii noiembrie 2011. Instanţa a respins apelul declarat de procurori şi a redus cu doi ani pedeapsa primită de Cotigă. A urmat recursul, care s-a judecat la Curtea de Apel Craiova. Ieri, instanţa a dispus casarea deciziei Tribunalului Dolj şi menţinerea hotărârii din iulie 2010 a Judecătoriei Craiova. Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă.

Soţia lui Cotigă, anchetată de ANI
La sfârşitul lunii martie, anul acesta, ANI a comunicat că există indicii privind „posibila“ săvârşire a infracțiunii de conflict de interese şi a unor infracţiuni asimilate faptelor de corupție faţă de Mihaela Cotigă, directoarea Centrului Regional de Formare Profesională Dolj. Inspectorii ANI au precizat că Mihaela Cotigă şi-a şcolit soţul şi fiul ca „formatori de formatori“, dar şi că a împărţit mai multe contracte cu cei doi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS