13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPoliclinica de cinci stele

Policlinica de cinci stele

Policlinica Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova se va schimba complet la faţă. Cabinete medicale noi şi spaţii de aşteptare moderne şi încăpătoare vor fi construite în următorul an printr-un proiect european de opt milioane de euro, care mai prevede dotarea cabinetelor cu aparatură de ultimă generaţie. De la anul, în curtea spitalului ar putea fi construită şi o clinică de cardiologie.

Oficialii Consiliului Judeţean (CJ) Dolj au participat ieri la începerea  lucrărilor de reabilitare, modernizare și echipare a Ambulatoriului de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, proiect câştigat după o suită de licitaţii cu probleme de către asocierea de firme Remex din Işalniţa şi Framegrip Construction Limited din Malta, despre care Gazeta de Sud a scris pe larg în numărul de ieri. La evenimentul de ieri, pe lângă oficialii CJ au participat şi reprezentanţii firmei din Işalniţa, mai puţin cei din Malta, consultantul Irimat Cons şi proiectantul TPF Engineering, o firmă cu filiale în ţări de pe mai multe continente.
Modernizarea Policlinicii este primul proiect de anvergură al consiliului în domeniul sănătăţii. De aici şi dorinţa ca lucrările să decurgă fără incidente, mai ales că firmele câştigătoare au coborât preţul la jumătate – 9,7 milioane de lei – din cât era estimat proiectul. „Au fost trei rânduri de licitaţii, una mai sprinţară decât alta. Sperăm ca firma să ducă la capăt lucrarea“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Ce se schimbă la Policlinică

Potrivit proiectului, lucrările se vor realiza atât la interiorul, cât şi la exteriorul clădirii, în principal la etajele 1 şi 2. La primul etaj vor fi afectate zona de acces, zona ambulatoriu copii şi cea pentru adulţi. La acest etaj, proiectul prevede şi amenajarea a cinci noi cabinete medicale. La etajul doi, acolo unde este zona de analize medicale, va apărea un nou cabinet medical de recoltare. De asemenea, proiectul mai prevede lucrări de consolidare, lucrări exterioare, refacerea parcării din faţa intrării principale şi a zonelor verzi, lucrări de modernizare a instalaţiilor electrice, termice şi sanitare.  Spaţiile existente vor fi redimensionate şi recompartimentate. De exemplu, birourile de afişier de la parter vor fi desfiinţate, iar în locul lor va fi amenajat un spaţiu de aşteptare, un fel de recepţie, cu calculatoare. Zona de ambulatoriu pentru copii şi cea pentru adulţi vor avea intrări separate. Cea pentru copii va fi modernizată în aşa fel încât grupurile sanitare, cabinetele şi accesul să funcţioneze în parametri optimi. Proiectul prevede o scară de acces exterioară, desfiinţarea unor camere şi recompartimentări din ghips-carton, cu finisaje noi la pereţi, pardoseli şi tavane. În zona de analize medicale şi investigaţii vor fi grupuri sanitare separate pe sexe, laboratoare, ecograf, cabinete de investigaţii specifice (oncologie, hematologie, geriatrie etc). Casele scărilor vor fi închise cu pereţi rezistenţi la foc şi uşi etanşe la foc. La exterior, va fi refăcută scara de acces principal, se vor înlocui rampa, treptele şi se vor monta elevatoare electrice speciale pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi locomotorii. Balustradele metalice, treptele scărilor şi pardoseala vor fi înlocuite. Separat de lucrările de modernizare a Policlinicii, proiectul mai prevede şi achiziţionarea de dotări şi echipamente medicale de specialitate, instrumentar medical şi mobilier în valoare de aproximativ două milioane de euro. La acestea se adaugă înlocuirea a nouă dintre cele 12 lifturi ale spitalului din banii CJ  şi repararea celorlalte trei din fonduri de la Ministerul Sănătăţii. „Vrem să fie ca la hotel“, a explicat Prioteasa. El a precizat că unul dintre scopurile acestor investiţii este de a ajuta spitalul să obţină gradul 1. „Craiova este singurul oraş cu Universitate de Medicină unde spitalul este de categoria a doua, după clasificarea Ministerului Sănătăţii. Din această cauză pierdem anual zece milioane de lei, bani care ar putea fi investiţi în spital“, a spus el.
Managerul Spitalului Judeţean, Florin Petrescu, a declarat că spitalul pe care îl conduce acţionează ca un spital de gradul 1, chiar dacă oficial nu este aşa. „Anual, aici sunt consultate 270.000 de persoane, iar 65.000 sunt internate. La noi vin oameni din toată regiunea. Una dintre condiţiile de a promova este să avem servicii de permanenţă pe anumite specialităţi. Putem să contractăm două specialităţi, iar de celelalte să ne ocupăm noi. Avem disciplinele, dar nu avem permanenţa. Îndeplinim unele activităţi de grad 1 mai bine decât spitalele care sunt de grad 1. Avem UPU de grad 1, avem salvare, am semnat contract cu Casa de Asigurări pentru asigurarea transportului prematurilor“, a spus Petrescu. Întrebat ce se va întâmpla cu activitatea din Policlinică în cele 18 luni cât durează lucrările, Petrescu a spus că se va stabili o modalitate eficientă, astfel încât şi constructorii să poată lucra, dar şi Policlinica să-şi continue activitatea. El a precizat că mutările vor începe de la copii, consultaţiile urmând să fie transferate la internări.

Vor să lucreze şi noaptea

Prezent şi el la predarea amplasamentului, reprezentantul firmei Remex, Dan Ştefănescu, a răspuns întrebărilor GdS spunând că firma din Malta, Framegrip, este una foarte puternică şi că ea este cea care asigură finanţarea proiectului. „Au propria bancă. Firma a deschis filială şi în România. Azi nu au venit, dar îi reprezentăm noi, pentru că noi suntem liderii asocierii“, a spus el. Problema finanţării este destul de complicată. Practic, firma trebuie să cheltuiască ea bani la început, apoi devizul îl trimite consiliului judeţean, care, la rândul lui, îl trimite la Ministerul Dezvoltării. Decontarea se face în limita a 300.000 de lei, iar perioada de aşteptare este de aproximativ trei luni. „Suntem în temă cu complexitatea lucrării. Într-o săptămână -zece zile începem lucrările. O să încercăm să lucrăm în partea a doua a zilei şi noaptea înăuntru“, a mai spus Ştefănescu.

Clinică de cardiologie lângă Urgenţe
Ştirea bombă nu este însă începerea lucrărilor de modernizare a Polinicii, ci intenţia consiliului ca de la anul să înceapă construcţia unei clinici de cardiologie. „În aceste zile, specialiștii de la consiliul județean și cei de la spital s-au pus de acord ca în zona de lângă Urgența spitalului să concesionăm teren către o firmă sau să construim chiar noi o clinică, în care să se rezolve problemele de cardiologie pentru care, în prezent, pacienții sunt trimiși cu elicopterul sau cu SMURD-ul la București.  Cred că vom avea o implicare directă a Consiliului Județean Dolj în construirea acestei unități din bugetul propriu, cel mai probabil anul viitor. Această clinică va deține o sală de operații modernă și un salon de 20-25 de paturi“, a spus Prioteasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS