19.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCapricii vs. Obsesii

Capricii vs. Obsesii

Turneul Stradivarius 2012 va aduce din nou în oraşele importante din ţară vioara Stradivarius Elder-Voicu din 1702, de data aceasta el îmbinând muzica şi teatrul nonverbal

Dacă anul trecut, violonistul Alexandru Tomescu ne-a făcut cunoştinţă cu Capriciile lui Niccolo Paganini, ei bine, tema din acest an va fi legată de Obsesiile lui Eugene Ysaye (integrala sonatelor pentru vioară solo). În periplul său prin 16 oraşe din România, Alexandru Tomescu va fi însoţit de Ana Pepine şi Paul Cimpoieru, doi tineri şi talentaţi actori, membri ai Companiei de Teatru Passe-Partout – Dan Puric, care vor încerca să spună povestea celor şase sonate. Conceptul spectacolului a fost gândit de Ioana Drăgulinescu, iar costumele au fost create de Wilhemina Arz.

„Vioara Stradivarius aparţine fiecărui român“

De cinci ani de când are în custodie vioara Stradivarius Elder-Voicu, ce face parte din Patrimoniul Naţional, Alexandru Tomescu colindă țara în cadrul Turneului Stradivarius și încearcă să intre prin intermediul muzicii în sufletele oamenilor care îl ascultă. Turneul este cu atât mai important cu cât Alexandru Tomescu a afirmat, într-un interviu acordat anul trecut Gazetei de Sud, că „acesta (turneul – n.r.) are o explicaţie foarte simplă: vioara Stradivarius face parte din Patrimoniul Naţional şi aparţine fiecărui român. Prin urmare, fiecare român ar trebui să aibă dreptul şi bucuria de a o asculta măcar o dată“.
În comunicatul de presă al mult aşteptatului turneu de anul acesta, Alexandru Tomescu a declarat că „experienţa interpretării celor şase sonate ale lui Ysaye este unică pentru orice violonist. Pentru a o desăvârşi, acesta este nevoit să se lupte nu numai cu personalitatea puternică a compozitorului și cu opera în sine, ci și cu el însuși și cu fiecare spectator (pentru că fiecare are propriul univers şi propriile repere, iar muzicianul trebuie să le depășească pentru a ajunge la sufletul acestuia). Aceasta va fi lupta mea, dar, la finalul ei, atât eu, cât şi publicul care va participa la concertele din cadrul Turneului Stradivarius vom obține chatarsisul pe care ni-l dorim atât de mult“. Este vorba, deci, din nou, de inducerea anumitor senzaţii şi stări prin muzică, ceea ce a urmărit şi a şi reuşit anul trecut violonistul, atunci când a interpretat cele 24 de Capricii semnate de Niccolo Paganini.

Aventură muzicală şi la Craiova
Turneul va începe pe 7 mai la Braşov, iar în Craiova el se va opri pe 16 mai. Spectacolul va avea loc pe scena sălii „Amza Pellea“ a Teatrului Naţional „Marin Sorescu“, începând cu ora 19.00. Biletele sunt împărţite pe două categorii şi costă 30, respectiv 50 de lei. Ele pot fi cumpărate de la agenţia teatrală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS