11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAsfaltare în timp record

Asfaltare în timp record

Strada Constantin Brâncuşi a fost reabilitată integral în doar câteva zile! Asfalt proaspăt a fost aşternut nu doar pe carosabil, ci şi pe trotuarele mărginite de borduri noi.

Până săptămâna trecută, strada Brâncuşi era plină de gropi. Angajaţii RAADPFL Craiova încercaseră să remedieze temporar situaţia, umplând cu pavele de beton aceste gropi. Însă, plombele n-au ţinut prea mult. Nici n-aveau cum, pe această stradă, care, după începerea lucrărilor la pasajul suprateran din Valea Vlăicii, a devenit cea mai circulată arteră din Craiova, preluând tot traficul care trecea pe la kilometrul 0.
Municipalitatea a încercat de multă vreme să reabiliteze această stradă, iar ocazia s-a ivit odată cu minivacanţa de 1 Mai. Strada a fost închisă încă de vineri, 27 aprilie, şi ieri, pe 1 mai, urma să fie finalizată şi redeschisă circulaţiei.
„Această stradă de circa 600 m lungime are o importanţă deosebită în zona centrală a Craiovei, pentru că pe aici a fost deviat traficul după închiderea circulaţiei la kilometrul 0 pentru construirea pasajului suprateran. Strada arăta jalnic şi ne-am propus ca într-un timp record, în perioada acestei minivacanţe de 1 Mai, s-o închidem şi s-o reabilităm. 90% din lucrare a fost deja realizată în primele patru zile. Urmează ca astăzi (ieri – n.r.) să finalizăm aşezarea celui de-al doilea strat de asfalt şi să dăm drumul circulaţiei. În noaptea de marţi spre miercuri vom reface şi marcajele, iar de mâine (astăzi – n.r.) se va circula normal. A fost o demonstraţie de forţă din partea firmei, care a adus pe acest şantier o mulţime de utilaje şi peste 150 de muncitori. Sincer, nici eu nu mă aşteptam să facă această stradă într-un timp atât de scurt“, declara ieri-dimineaţă primarul Antonie Solomon, într-o vizită pe şantier, pentru a vedea cum avansează lucrările.
Edilul Craiovei avertizează că, deşi strada arată impecabil acum, pot apărea oricând alte gropi în carosabil, din cauza problemelor din subsol.
„S-au pus borduri, s-au reabilitat inclusiv trotuarele, s-au pus două straturi de asfalt, lucrarea pe strada Constantin Brâncuşi a fost făcută ca la carte. Problema este că sub această stradă, din cauza prespălărilor, au apărut foarte multe caverne generate, probabil, şi de casele care existau aici acum mai mult de 100 de ani. Constructorii au remediat acum toate problemele întâlnite, dar suntem conştienţi că în timp vor apărea altele. Mi-e teamă că strada va lucra şi vom fi nevoiţi să intervenim de urgenţă pe anumite porţiuni pentru remedierea problemelor. Sperăm să facem asta nu prea curând, ci poate, peste patru-cinci ani“, a spus Solomon.
Ieri după-amiază, la ora 17.00, al doilea strat de asfalt fusese aşezat pe unul dintre sensuri pe toată lungimea străzii, iar pe celălalt sens mai erau de asfaltat cam 100 m, ceea ce ar fi însemnat o oră, două de muncă. Strada, însă, urma să fie redată circulaţiei către miezul nopţii, pentru a da timp asfaltului proaspăt să se răcească.

Cam greu pe Brestei şi Fulger

Nu la fel de bine stăteau lucrurile pe alte şantiere ale municipalităţii craiovene. Astfel, pe strada Brestei, reabilitată cu fonduri europene, deşi se lucra din plin la lărgirea acestei artere de la două la patru benzi, lucrările erau încă departe de finalizare.
„Pe primul tronson, între străzile Râului şi Motru, se lucrează din plin. Ce-a fost mai greu – lucrările de canalizare, de reabilitare a reţelelor de utilităţi – e aproape gata. Acum urmează partea mai uşoară, de turnare a asfaltului atât pe trotuare, cât şi pe partea carosabilă. Se va trece apoi la un alt tronson, de la strada Motru până aproape de strada Pelendava, care s-ar putea să fie un pic mai dificil. Ritmul însă nu este corespunzător. Se împlineşte mâine (astăzi – n.r.) exact o lună şi jumătate de când au început lucrările, iar această stradă de 1,1 km încă nu e gata. Lucrările trenează, iar asta mă nemulţumeşte. S-a lucrat încet, cu puţini muncitori pe şantier. Dar lucrurile, totuşi, se mişcă! E de apreciat că se munceşte chiar şi pe 1 Mai, când alţii stau acasă!“, a declarat Solomon ieri, după ce a vizitat şantierul de pe Brestei.
Nici pe strada Fulger lucrările nu avansau prea rapid. „Şi aici se lucrează, chiar dacă e 1 Mai! Va mai dura, însă… Probabil că va fi gata spre sfârşitul acestei luni. Principala problemă o reprezintă pânza freatică aflată foarte sus, fapt ce necesită folosirea pompelor pentru scoaterea apei din şanţurile săpate pentru lucrările de canalizare şi branşamente. Nici muncitorii, însă, n-au fost prea mulţi pe acest şantier. A fost o perioadă când s-a cam tras mâţa de coadă şi acum se cunoaşte. Domarcons, firma care a subcontractat această lucrare de la Delta ACM, nu şi-a prea făcut datoria, poate şi pentru că nu are puterea economică şi personalul necesar unei asemenea lucrări. Şi totuşi, acum este animaţie, se lucrează, motiv pentru care pot să spun că e posibil să finalizăm această lucrare undeva între 28-30 mai“, a menţionat tot ieri primarul Solomon.

Pasajul va fi alb cu crem

În ritm alert se lucra ieri, de Ziua Muncii, şi la pasajul suprateran. „Şi azi, deşi e 1 Mai, se lucrează din plin, ca în fiecare zi. Constructorii sunt oameni responsabili, care îşi doresc să finalizeze această lucrare până la sfârşitul lunii iulie. Până atunci, spre sfârşitul lunii mai se va circula pe sub pasaj“, a precizat Solomon.
„Până în 28 mai vrem să dăm drumul la circulaţie dinspre Principatele Unite, pe sub pasaj, în sus către strada Unirii. Astăzi (ieri – n.r.) ne ocupăm cu aşternerea asfaltului pe bretelele laterale de pe bulevardul Nicolae Titulescu, cofrarea şi armarea ultimilor 30 m ai pasajului, porţiunea dinspre Bucureşti, pe care o vom turna în această săptămână. Săptămâna viitoare – marţi – începe pretensionarea ultimului tronson dinspre Turnu Severin, iar la sfârşitul săptămânii viitoare toate schelele dinspre Turnu Severin vor fi demontate. Pretensionarea ultimului tronson dinspre Bucureşti urmează să se facă peste două săptămâni“, l-a completat Gabriel Nicolau, directorul Agenţiei Poduri din cadrul SCT Bucureşti.
Primarul Solomon a dezvăluit ieri că pasajul va fi vopsit în alb cu crem. El n-a uitat să-i amintească reprezentantului firmei constructoare de promisiunea că pasajul va fi inaugurat în jurul datei de 20 iulie..

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS