22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal„Craiova fără maidanezi!“

„Craiova fără maidanezi!“

Mărinică Dincă propune o reducere cu 30% a impozitelor pentru cei care adoptă maidanezi sau îşi sterilizează câinele din ogradă

Viceprimarul Mărinică Dincă şi-a prezentat ieri proiectul „Craiova fără maidanezi. Implică-te!“. Candidatul PDL la funcţia de primar al Craiovei speră să scape municipiul de problema sa numărul 1- câinii maidanezi de pe străzi.
„Proiectul are trei puncte. Primul se referă la construirea unui adăpost de mare capacitate – 1.000 de locuri – pentru câinii de pe străzile Craiovei. Celelalte două sunt o noutate la nivel naţional, şi anume: craiovenilor care stau la casă şi au deja un câine le propunem să le sterilizăm gratuit câinele din curte. Dacă se ocupă ei de sterilizarea câinelui, le oferim o reducere anuală de 30% din impozitul pe teren şi pe clădiri. De asemenea, celor care stau la curte şi nu au un câine, propunem să le oferim aceeaşi reducere de 30% a impozitului pe clădire şi teren dacă adoptă un câine, atâta timp cât vor avea acest câine în grijă“, a explicat ieri viceprimarul Dincă.

Fără câini în doar trei ani

Campania „Craiova fără maidanezi. Implică-te!“ își propune strângerea în circa o lună a numărului necesar de semnături – 50.000 – pentru iniţierea unui proiect de hotărâre de consiliu local care să conţină cele trei propuneri ale lui Mărinică Dincă. Strângerea de semnături va avea loc atât din uşă în uşă, cât și la cele trei corturi amplasate, în primă fază, în Piața Centrală, în piața din cartierul Valea Roșie, precum și în cea din cartierul Rovine. „Estimez că o mare parte a problemei câinilor maidanezi va fi rezolvată în primul an de la implementarea proiectului, iar în termen de trei ani nici un câine comunitar nu va mai fi în stradă. Mulţi m-au întrebat cât ar costa acest proiect. Eu spun că în primul an ne-ar costa circa 260.000 de euro, un efort financiar minimal pentru siguranţa craiovenilor“, a declarat viceprimarul Mărinică Dincă.
Potrivit proiectului întocmit de Dincă, adopția, crotalierea, precum și sterilizarea câinilor vor fi gratuite. Atât craiovenii care vor să își sterilizeze câinele, cât și cei care vor să adopte unul vor semna un angajament, care va fi înnoit anual, astfel încât persoana să poată beneficia de reducerea de impozit. Reducerea va fi valabilă atâta timp cât câinele trăiește și se află în curtea celui care a semnat angajamentul. „Când câinele este găsit în stradă, iar proprietarul n-a anunţat pierderea lui, atunci nu doar că se va renunţa la acea reducere cu 30% a taxelor, dar persoana va trebui să achite diferenţa de bani din urmă, la care i se vor calcula şi penalităţi“, explică Dincă.
Toți câinii, atât cei din adăpost, cât și cei sterilizați de proprietari vor fi incluși într-o bază de date on line administrată de primărie, care să conțină și fotografiile lor. Câinii adoptați și cei sterilizați vor fi monitorizați de reprezentanții primăriei, astfel încât să nu ajungă în stradă.

„Sperăm că astfel câinii din curţi nu vor mai ajunge pe străzi“

Setul de reglementări propus de viceprimarul pedelist a avut priză imediată la cetăţeni, zeci de craioveni semnând ieri, în doar câteva minute, pentru sprijinirea unui asemenea proiect de hotărâre a consiliului local. Ideea a fost şi pe placul organizaţiilor care militează pentru drepturile animalelor.
„Dacă se va putea realiza, este o iniţiativă mai mult decât aşteptată de noi, deoarece – contrar părerii oamenilor – noi suntem primii care nu ne mai dorim câini pe străzi. Este foarte important, mai ales acest mesaj al sterilizării gratuite a animalelor deţinute de cei care stau la curte. Sperăm că astfel câinii nu vor mai ajunge pe străzi, dând naştere altor generaţii de animale fără stăpân“, a declarat Oana Popescu, reprezentanta Asociaţiei „Speranţă pentru animale“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS