10.6 C
Craiova
duminică, 11 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljOri dom’ primar, ori administrator de firmă

Ori dom’ primar, ori administrator de firmă

Avem o lege a incompatibilităţilor aleşilor locali, dar cine o aplică? La această întrebare am încercat să răspundem şi noi, pornind de la situaţia primarului comunei Caraula din Dolj, care, potrivit Oficiului Registrului Comerţului, a fost şi primar, şi administrator al unei firme în perioada 2008-2010, lucru interzis de lege. Trei prefecţi nu au ştiut nimic despre acest lucru.

Dacă este să ne luăm după datele de la Oficiul Registrului Comerţului, primarul din Caraula, Ştefan Vancea, a fost incompatibil timp de doi ani, deoarece a îndeplinit simultan două funcţii: primar al comunei şi administrator la SC Rv Sat Srl, firmă de telecomunicaţii cu sediul în comună, la care primarul deţine jumătate din acţiuni. Dacă este să ne luăm după declaraţiile primarului, el nu este incompatibil, deoarece datele de la Registru sunt greşite, întrucât instituţia nu a luat în calcul o cerere de suspendare a sa din funcţie. Cum stă situaţia de fapt?
Ştefan Vancea a fost ales primar al comunei doljene Caraula la alegerile din vara anului 2008. La acea dată, Vancea era administrator cu puteri depline al firmei Rv Sat, mandat cu durată nelimitată, pe care l-a primit în anul 2003. În mai 2010, administrarea firmei a fost preluată de un lichidator judiciar, deoarece societatea a intrat în lichidare.

Ce le interzice legea primarilor

Potrivit Legii nr. 161/2003, articolul 87, „Funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu (…) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, la regiile autonome de interes naţional sau local, la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la instituţiile publice“. Deci, potrivit Registrului, Ştefan Vancea figura ca administrator după ce a fost ales primar, date care sunt şi acum prezente pe site-ul Registrului. În consecinţă, potrivit legii, el ar fi trebuit să renunţe la una dintre funcţii. „Alesul local poate renunţa la funcţia deţinută înainte de a fi numit sau ales în funcţia care atrage starea de incompatibilitate sau în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în această funcţie. Alesul local care devine incompatibil prin aplicarea prevederilor prezentei secţiuni este obligat să demisioneze din una dintre funcţiile incompatibile în cel mult 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi“, spune articolul 91 din lege. Ce se întâmplă dacă primarul nu se pedepseşte singur? Spune următorul articol. „În situaţia în care alesul local aflat în stare de incompatibilitate nu renunţă la una dintre cele două funcţii incompatibile în termenul prevăzut,  prefectul va emite un ordin prin care constată încetarea de drept a mandatului de ales local la data împlinirii termenului de 15 zile sau, după caz, 60 de zile, la propunerea secretarului unităţii administrativ-teritoriale“. Dar aici intervine problema. Cine constată starea de incompatibilitate? Până în 2010, prefectul judeţului, care trebuia sesizat de secretarul primăriei, care la rândul lui putea fi sesizat de orice persoană. Nimeni nu i-a înştiinţat, însă, despre situaţia existentă pe cei trei prefecţi din perioada 2008 – 2010, Silviu Dumitru, Florin Stancu şi Eugen Georgescu. „Eu nu am primit nici o sesizare în acest sens“, a spus Eugen Georgescu. Contactat telefonic, actualul prefect, Nicolae Giugea, a spus că a auzit zvonuri despre acest caz şi că se va interesa să vadă despre ce este vorba.

Primarul este sigur de compatibilitate

După anul 2010, controlul incompatibilităţii a revenit Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI – n.r.), dar nici ea nu ştie tot ce se întâmplă. Într-un răspuns trimis GdS, ANI precizează că „Agenţia îndeplineşte activitatea de evaluare (…) din oficiu sau la sesizarea oricărei persoane fizice sau juridice, cu respectarea prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 233/2002“. Posibila stare de incompatibilitate a primarului din Caraula ar putea fi stabilită abia după organizarea alegerilor de peste o lună şi jumătate. Un eventual raport al ANI care să certifice acest lucru poate fi contestat în instanţă, iar ca exemple de câştigători în duelul cu ANI sunt consilierii judeţeni Ştefan Stoica şi Daniel Drîgnei, care au învins Agenţia în prima instanţă.
Primarul din Caraula, Ştefan Vancea, a declarat pentru GdS că nu este cazul de nici o incompatibilitate. „Prin avocat, s-a depus o cerere la Registrul Comerţului de suspendare din funcţia mea de administrator. Eu aşa ştiu. Probabil nu au făcut modificarea“, a spus Vancea. Reprezentanţii Registrului din Dolj au negat însă existenţa vreunei cereri în acest sens. 
Valentin Tudor
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS