Cu toate că, potrivit legislaţiei în vigoare, în magazinele din incinta şi vecinătatea şcolilor este interzisă comercializarea băuturilor alcoolice, tutunului şi a anumitor produse alimentare, elevii au în continuare la îndemână aceste produse.
Agenţii economici din incinta şi din imediata apropiere a unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Dolj trebuie să fie din ce în mai atenţi la produsele pe care le comercializează. Asta, deoarece legislaţia în vigoare interzice comercializarea băuturilor alcoolice, a tutunului şi a unor produse alimentare care să afecteze sănătatea copiilor şi adolescenţilor. Pentru a se asigura că elevii doljeni nu au acces la aceste produse, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, ai Direcţiei de Sănătate Publică, ai Instituţiei Prefectului, precum şi ai Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor au demarat ample acțiuni de control. „Controalele au început în noiembrie şi vor continua pe toată perioada anului şcolar. Până acum, au fost aplicate atât avertismente cu recomandări şi termene, cât şi amenzi“, a declarat Daniel Alexandru Ion, inspector şcolar pentru implementarea descentralizării instituţionale în cadrul ISJ Dolj.
De asemenea, la unele societăţi comerciale (gen baruri) situate în imediata vecinătate a unităţilor şcolare a fost sistată activitatea. „În general, problemele astea le-am întâlnit în zonele rurale. De exemplu, am fost la o unitate de învățământ unde singurul magazin din satul respectiv era lipit de şcoală. Evident, magazinul comercializa şi tutun, şi alcool. Nu respecta legea, dar nu poţi nici să-l închizi. Au fost şi situaţii în care erau baruri care funcţionau în imediata vecinătate a şcolilor şi au fost închise (la Izvor, Hunia, Cetate)“, a spus Daniel Alexandru Ion. Acesta a explicat că în magazinele din interiorul unităţilor şcolare nu se comercializează tutun sau alcool, dar se vând băuturi carbogazoase şi chipsuri.
„Pentru a elimina pe cât posibil aceste produse din magazinele din şcoli, am purtat discuţii atât cu conducerea şcolilor, cât şi cu proprietarii respectivelor magazine. Este important să eliminăm aceste produse pentru că dăunează sănătăţii copiilor“, a adăugat Daniel Alexandru Ion. În acest sens, la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ au loc dezbateri privind alimentaţia sănătoasă a elevilor.