17.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljElevii doljeni au rezultate de excepţie la olimpiade

Elevii doljeni au rezultate de excepţie la olimpiade

Pentru copiii deştepţi ai Doljului, „Săptămâna altfel“ a fost o săptămână încununată de succes. Peste 80 dintre elevii care au participat la etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare au obţinut premii sau menţiuni.

Anul acesta, cinci dintre elevii doljeni au reuşit să obţină locul I la faza naţională a olimpiadelor şcolare. „Patru dintre cei care au câştigat premiul I sunt în clasa a IX-a. Aceştia sunt Dan Mircea Mirea, elev la Colegiul Naţional «Fraţii Buzeşti», Vlad Vulpe, elev la Colegiul Naţional «Fraţii Buzeşti», Cristian Florin Olaru, elev la Seminarul Teologic Ortodox «Grigorie Teologul» şi Ioana Bianca Cerga, elevă la Colegiul Naţional «Carol I»“, a declarat Alexandru Gîdăr, inspector şcolar general adjunct la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. Aceştia s-au dovedit cei mai buni dintre cei buni la discipline precum biologie, limba germană (proba individuală) şi chiar greacă veche, respectiv neogreacă.
Aceştia nu sunt însă singurii elevi din Dolj care au reuşit să dovedească că sunt cei mai buni din ţară. „Locul I la limbi romanice spaniolă bilingv a fost obţinut de Denisa Cârstea, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional «Elena Cuza»“, a adăugat Alexandru Gâdăr.

Opt elevi ar putea participa la olimpiadele internaţionale

În afara celor cinci premii I, elevii doljeni au reuşit să obţină şi nouă premii doi, patru premii trei şi 17 menţiuni. La acestea se adaugă o serie de diverse alte premii speciale şi menţiuni (54 la număr). „De asemenea, avem opt elevi care fac parte din lotul lărgit pentru olimpiadele internaţionale“, a precizat Alexandru Gîdăr, care a explicat că aceşti copii fac pregătire pentru a fi selectaţi ca să participe la olimpiadele internaţionale organizate pentru disciplinele la care au concurat şi şi-au dovedit cunoştinţele. Dintre cei opt elevi, jumătate învaţă la Colegiul Naţional „Carol I“. Aceştia sunt: Ştefania Sterpu (lotul de astronomie şi astrofizică), Alexandru Gabriel Oprea (lotul de informatică), Alexandru Ioan Belcineanu (lotul de informatică) şi Valentin Munteanu (lotul de fizică). Ceilalţi patru elevi care se vor pregăti în următoarea perioadă pentru a reprezenta România la fazele internaţionale ale concursurilor şcolare sunt de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“. Aceştia sunt: Cristina Pelea (lotul de biologie), Cristina Dimulescu (lotul de biologie), Alexandru Murtaza (lotul de informatică) şi Mihai Popa (lotul de informatică).

„Buzeşti“ şi „Carol“, în top
Potrivit datelor primite de la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, dintre cele 35 premii I, II şi III şi menţiuni, cele mai multe au fost obţinute de elevii de la CN „Fraţii Buzeşti“ (14, adică 40%) şi de la CN „Carol I“ (şapte, adică 20%).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS