25.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBugetul universităţii intră în reconfigurare

Bugetul universităţii intră în reconfigurare

A început reducerea plății cu ora a profesorilor pentru norma a doua

81% din cheltuielile Universităţii din Craiova sunt cheltuieli de personal, adică cele aferente salariilor cadrelor didactice şi personalului auxiliar şi de execuţie. Astfel, reprezentanţii instituţiei au luat măsuri pentru redistribuirea banilor. „În acest moment sunt extrem de nemulţumit de structura bugetului universităţii şi am început demersurile pentru a reconfigura acest buget. Nici o firmă nu poate rezista cu 81% cheltuieli de personal. De aceea am început să reducem plata cu ora a profesorilor pentru norma a doua“, a declarat prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor, rectorul universităţii. De asemenea, au fost reduse toate sporurile acordate pentru performanţe deosebite în munca personalului de la Direcția Generală Administrativă a universităţii. Din aceste reduceri salariale, instituţia a reuşit să obţină o economie de aproximativ 1,1 milioane de lei.

„Ulterior, cheltuielile vor fi reduse prin reconfigurarea ofertei educaţionale“

Această decizie a fost necesară, mai ales că anul acesta Universitatea din Craiova a primit de la bugetul de stat cu 25% mai puţine fonduri decât anul trecut. În plus, sumele adunate din taxele plătite de studenţi au scăzut dramatic faţă de anii trecuţi în condiţiile crizei economice şi a scăderii puterii financiare a părinţilor studenţilor. „Deocamdată am luat măsuri structurale, reducând cheltuielile de personal cât se poate în acest moment. Ulterior, cheltuielile vor fi reduse prin reconfigurarea ofertei educaţionale şi eliminarea din ofertă a acelor programe de studii ce nu oferă un loc de muncă sigur copiilor care urmează aceste cursuri şi care au fost slab evaluate în programul de evaluare desfăşurat anul trecut de minister“, a precizat prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor.

Unde ajung taxele studenţilor
Banii proveniţi din taxele plătite de studenţi ajung la Fondul Central al universităţii (30%) şi la facultăţi (70%). „Fondul Central al universităţii suportă cheltuielile de ansamblu – personalul angajat la Direcţia Generală Administrativă, personalul de întreţinere al clădirilor, costurile cu căldura şi lumina“, a precizat rectorul Universităţii din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS