17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProgramele de studiu, alese cu grijă la Universitatea din Craiova

Programele de studiu, alese cu grijă la Universitatea din Craiova

Reprezentanţii Universităţii din Craiova se gândesc la o reconfigurare a ofertei educaţionale şi la eliminarea acelor programe de studiu care nu oferă un loc de muncă sigur

Începând din anul universitar 2012-2013, studenţii de la Universitatea din Craiova vor avea parte de o serie de noutăţi menite să vină în sprijinul lor. „În prezent are loc o evaluare internă a programelor de studiu din Universitate. În funcţie de rezultatul acestei evaluări, vom dezbate şi vom decide în Senat ce programe rămân şi care merg în lichidare. Este nevoie de această schimbare. Universitatea din Craiova a avut toate programele de studii permise de Ministerul Educației, motiv pentru care am şi ajuns în categoria B“, a declarat prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor, rectorul Universităţii, la o dezbatere organizată ieri, la Casa Studenţilor, de CSinfo, revista studenţilor din Bănie. Acesta a explicat că, în prezent, anumite specializări nu sunt suficient de performante. „La evaluarea făcută de minister, unele programe de studii au fost clasificate în categoriile E sau D. Din punctul meu de vedere, aceste programe de studii trebuie să intre în lichidare dacă nu pot fi întărite cu adevărat. Ce nu este perfectabil nu are rost să clasificăm“, a adăugat rectorul Universităţii din Craiova.

„Trebuie să renunţăm la specializările care vând iluzii“

Din categoria specializărilor neperformante fac parte şi acele programe de studii care nu oferă un loc de muncă sigur. „Trebuie să renunţăm la specializările care vând iluzii. Este important să oferim numai studiile care dau o diplomă necesară pieţei muncii, nu studii care îi fac pe studenţi şomeri cu diplomă“, a precizat prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor. Acesta a atras atenţia asupra faptului că şi atunci când îşi aleg o anumită specializare studenţii ar trebui să privească studiile de licenţă ca fiind studiile de bază, care le oferă o meserie, iar studiile de master ca o specializare.

Din toamnă, programe de studii mai flexibile

Pe lângă reconfigurarea ofertei educaţionale, conducerea Universităţii din Craiova are în vedere şi flexibilizarea programelor de studii începând din această toamnă. „Cred că sunt prea multe discipline obligatorii în programele de studii. Sunt multe discipline care nu răspund cerinţelor de perfecţionare practică a studenţilor în vederea profesiei pe care o s-o exercite şi sunt multe discipline care nu fac altceva decât să încarce programul pentru a oferi norme didactice“, a precizat prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor. Acesta a explicat că soluţia ar fi existenţa unui pachet obligatoriu la orice program de studiu. Pe lângă acestea, pot fi o serie de discipline opţionale. Astfel, studenţii îşi vor putea alege discipline şi din alte programe de studiu. „Spre exemplu, dacă urmezi Facultatea de Drept şi vrei să te faci avocat comercial, e inadmisibil să nu înveţi economie, iar cursul de economie făcut în anul întâi e insuficient. Şi atunci trebuie flexibilizate programele şi în sensul ca un student de la Drept să poată să ia cursuri de economie sau de comunicare“, a adăugat rectorul Universităţii. Acest lucru va veni atât în sprijinul studenţilor, cât şi în al facultăţilor, care vor lucra mult mai uşor între ele.

Examen de admitere din 2013

Începând din 2013, la Universitatea din Craiova va fi introdus examenul de admitere. „Eu cred că ar trebui introdus un examen neutru ca să nu împiedicăm înscrierea studenţilor la mai multe domenii de studii. Se poate da, de exemplu, un test de logică sau chiar un interviu care să testeze cunoştinţele şi aptitudinile candidatului“, a declarat prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor, rectorul Universităţii din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS