13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal112, inundaţie în apartamentul primăriei

112, inundaţie în apartamentul primăriei

Locatarii din blocul S 26 din cartierul 1 Mai sunt disperaţi că, de o lună, pur şi simplu „izvorăşte“ apă dintr-un apartament aparţinând Primăriei Craiova. Cauza, o conductă spartă. Locatarii sunt de negăsit și pentru că nimeni nu se implică, proprietarii au cerut ajutor la 112.

Primăria Craiova se dovedeşte a fi un proprietar indolent, dacă am judeca după apartamentele pe care le are în proprietate, fiindcă din cele 976 de locaţii mai mult de jumătate arată dezolant. Acestea nu au mai fost văruite, nu s-a mai schimbat tocăria şi nu s-au reparat instalaţiile de căldură şi apă de la darea în folosinţă. Lumea pestriţă care se perindă prin aceste locuinţe contribuie şi ea la degradarea unităţilor locative administrate de consiliul local. 
Într-o astfel de situaţie se află şi unul dintre apartamentele din blocul S 26 din cartierul 1 Mai, unde de peste o lună este spartă o conductă. Apa curge în voie pe sub uşa apartamentului, care abia se mai ţine în balamale, se revarsă pe casa scării până la intrare, după care ajunge în subsolul blocului. „Pe 6 martie am observat că din apartamentul de la parter curge apă şi ajunge pe casa scării. Bine că apartamentul este la parter. Acum am înţeles că aici nu locuieşte nimeni. Am anunţat la asociaţie, dar administratorul nici nu s-a deranjat. A trecut o lună şi nimeni nu reacţionează. Am sunat la Poliţia Locală, la Compania de Apă, la RAADPFL, am sunat până şi la 112. Am înţeles în cele din urmă că proprietarul este primăria. Eu mă întreb cine va plăti această apă“, a afirmat o locatară din blocul S 26.
Poate că locatarii ar trebui să adreseze această întrebare angajaţilor din cadrul Serviciului fond locativ din primărie, care nu ies din birouri și habar nu au care este situaţia pe teren. Şi, înainte de toate, reprezentanţilor asociaţiei de proprietari pe care i-au ales sau i-au angajat şi pe care îi plătesc din banii lor. Numai că asociaţia la care este arondat blocul în cauză este Asociaţia nr. 14 din cartierul 1 Mai, una care excelează în nereguli.

Locatarul – obligat, locatarul – vinovat

Primăria aruncă pisica în curtea locatarilor. „Potrivit HG nr. 1275/2000 privind aprobarea Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii locuinţei nr. 114/1996 şi a contractelor încheiate între Consiliul Local Municipal Craiova şi locatarii acestor imobile, locatarul se obligă: să efectueze lucrările de întreţinere, de reparaţii sau de înlocuire a elementelor de construcţii şi instalaţii, din folosinţa exclusivă; să repare sau să înlocuiască elementele de construcţii şi instalaţii deteriorate din folosinţa comună, ca urmare a folosirii lor necorespunzătoare, indiferent dacă acestea sunt în interiorul sau în exteriorul clădirii. Dacă persoanele care au produs degradarea nu sunt identificate, cheltuielile de reparaţii vor fi suportate de cei care au acces sau folosesc în comun elementele de construcţii, instalaţii, obiectele şi dotările aferente (…)“, a precizat Carmen Licu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.

Cine este locatarul?

În acest moment, primăria nu poate să precizeze dacă există un contract de închiriere valabil sau nu pentru acest apartament. „Există o hotărâre judecătorească de evacuare a celor două locatare. Hotărârea se află la executorul  judecătoresc, în vederea punerii în aplicare“, susţine Carmen Licu.
În schimb, proprietarii din bloc au altă variantă. „Cele două locatare ştim că au fost evacuate din toamna anului trecut. De ceva vreme nu am mai văzut pe nimeni în acest apartament. Când am sunat la primărie să anunţăm că tot curge apa, ne-au spus că aici stă cineva“, a declarat o locatară din blocul S 26.

În al doisprezecelea ceas
„În cazul apartamentului la care faceţi referire din blocul S 26 din cartierul 1 Mai, în cursul zilei de luni, 9 aprilie, în prezenţa administratorului a fost oprită apa din subsolul blocului, iar mâine se va trece la blindarea conductei până la remedierea defecţiunii“, a declarat Carmen Licu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS