22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLocalitatea hoţilor

Localitatea hoţilor

Localnicii din satul mehedinţean Ştefan Odobleja au ajuns la capătul răbdării. Hoţii vizitează în fiecare noapte casă după casă și caută în special cazane de ţuică întrucât acestea sunt confecţionate din cupru și reprezintă o metodă bună de a face mai uşor bani. Ultima spargere au dat-o miercuri noapte, când au furat un cazan de ţuică din podul unei case.  „Eu eram la muncă, nu am fost acasă. Mi-a spus soţia că pe la 2.30 a auzit câinii lătrând foarte tare şi apoi zgomot prin pod, dar i-a fost frică să iasă afară. De dimineaţă când s-a trezit şi a mers să se uite, dispăruse cazanul de ţuică. Nu ştim cine ar putea fi hoții. Am fost la poliţie, dar nu cred că se va rezolva pentru că mai sunt o grămadă de alte plângeri şi niciodată nu i-au prins“, a declarat Constantin Dincă.
Bătrânele din sat sunt speriate şi se roagă să nu fie şi ele călcate de hoţi. „Numai rele se întâmplă la noi în sat. Mişună hoţii ca furnicile şi poliţia nu prinde pe nimeni. Mie mi-e teamă că intră peste mine şi mă omoară, că sunt singură şi bătrână“, a spus o localnică.
Satul Ştefan Odobleja s-a numit până în 2005 Valea Hoţului sau Hoţu. „Asta cu furatul este de mult la noi, adică păgubiţii rămâneau săraci, iar hoţii nu erau prinşi niciodată. Satul nostru este știut de toată lumea sub numele de Hoţu, pentru că demult, la marginea pădurii stăteau hoţii la pândă şi, când treceau oamenii la târg cu animale, cu păsări, grâne, le ieşeau în cale şi le luau tot. De atunci a rămas numele de Hoţu, apoi s-a schimbat în Ştefan Odobleja, de câţiva ani, de prin 2005“, au povestit bătrânii satului.
Poliţia este sesizată de fiecare dată, însă cazurile rămân clasate cu AN (autor necunoscut). Aleşii locali cunosc bine situaţia şi spun că poliţia nu-şi dă interesul să rezolve situaţia. „După părerea mea, aici nu este vorba despre nici o legendă a hoţilor, este doar o mânărie între poliţie şi hoţi, pentru că niciodată nu au fost prinşi şi pe nimeni nu a interesat să deschidă o anchetă. Să fi prins odată pe unul şi să-l bage la puşcărie, să vedem dacă mai fura careva! S-au învăţat că aici e sat fără câini şi fură tot ce prind“, a declarat Bebe Nicodim, consilier în satul Odobleja, comuna Livezile.
Alin Ghiciulescu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS