16.7 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalProtest spontan la Avioane Craiova

Protest spontan la Avioane Craiova

Angajații sunt exasperaţi că nu au luat salariile din mai 2011, iar directorul călătoreşte pe banii societăţii în Israel, Singapore, Franţa şi Japonia fără rezultate concrete

Salariaţii de la Avioane Craiova SA au încetat ieri lucrul şi au ieşit în curtea fabricii, nemulţumiţi de prestaţia directorului Marin Stancu. Oamenii spun că nu şi-au mai luat salariile de aproape un an, iar managerul general nu a făcut nimic pentru a aduce noi comenzi. „Avem salariile neluate din luna mai 2011. Luăm câte două-trei milioane de lei pe lună. Sunt certuri acasă cu soţia. Îmi reproşează că mă duc degeaba la lucru“, a spus Florian Ozunu, unul dintre protestatari. „Ni s-a dat fluturaş cu banii pe care trebuie să-i luăm, dar cu precizarea că nu sunt disponibilităţi băneşti. Nu mi-a folosit la nimic, pentru că banca nu a vrut să-mi reeşaloneze creditul“, s-a plâns Gabriel Belegante, alt angajat supărat. Oamenii erau foarte porniţi împotriva directorului Marin Stancu, aflat la Bucureşti. „Am pus director de la Bucureşti, stă la Bucureşti“, spuneau ei. „Am fost înţelegători şi l-am lăsat un an să lucreze liniştit. Care sunt rezultatele?“, se întreabă salariaţii. Aceştia afirmă că singurele realizări ale lui Marin Stancu sunt câteva deplasări în străinătate, fără nici un rezultat pentru Avioane SA. „A fost în patru-cinci vizite pe banii societăţii, iar acum se zbate să plece în Chile. Spune că va aduce comenzi de acolo“, a răbufnit Traian Stoian, unul dintre angajaţi.

Ministrul Bode, chemat la Craiova

Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, s-a întâlnit cu greviştii, pentru a le asculta doleanţele.
„Anul trecut, am cerut un raport de la societate, cu principalele probleme, să le discutăm şi să facem împreună eforturi pentru rezolvarea lor. Nu am primit nimic, m-am şi gândit că directorul a rezolvat toate problemele“, le-a spus Giugea. „Domnule prefect, directorul nostru lucrează patru zile pe săptămână. Cred că v-a căutat în Singapore, Israel şi Japonia, de aceea nu v-a găsit“, a spus unul dintre nemulţumiţi.
Prefectul le-a promis salariaţilor că, săptămâna viitoare, la Craiova va veni ministrul economiei, Lucian Bode, pentru noi discuţii. Printre soluţii, s-a vorbit şi de schimbarea directorului, care a cheltuit degeaba banii prin deplasări. „Aceste deplasări au fost plătite din banii societăţii. Deplasările în Singapore şi Japonia nu au fost aprobate de Consiliul de Administraţie, iar domnul director ar trebui să restituie banii“, a spus Victor Peţa, liderul de sindicat. Salariaţii cer măsuri concrete urgente pentru salvarea societăţii, privatizarea fiind una dintre variante. „Dacă pe timpul lui Ceauşescu muream tăcând, acum murim vorbind“, a încheiat un salariat nemulţumit de discuţiile fără soluţii din ultimii 20 de ani.

Directorul, surprins de protest

Contactat telefonic, Marin Stancu ne-a spus iniţial că nu poate vorbi deoarece este foarte ocupat. La un nou apel, acesta s-a arătat surprins de protestul salariaţilor. „Eu sunt la Bucureşti să fac rost de bani şi ei…“, ne-a spus acesta. Directorul a spus că va sta pe larg de vorbă cu presa atunci când va reveni în Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS