15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSprijin pentru Ansamblul „Brâncuşi“

Sprijin pentru Ansamblul „Brâncuşi“

Ministrul culturii, Kelemen Hunor, a fost ieri la Târgu Jiu, pentru a stabili alături de autorităţile locale demersurile care vor fi făcute pentru ca Ansamblul „Brâncuşi“ să fie inclus cât mai repede pe lista monumentelor din patrimoniul mondial al UNESCO. Kelemen Hunor a vizitat de dimineaţă Parcul Coloanei fără Sfârşit şi Parcul Central, care adăposteşte Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor şi Poarta Sărutului, după care delegaţia de la Ministerul Culturii s-a deplasat la Primăria Târgu Jiu. Aici au avut loc o serie de discuţii legate, în principal, de paşii care trebuie făcuţi pentru ca operele lui Constantin Brâncuşi de la Târgu Jiu să intre în patrimoniul mondial UNESCO, dar şi despre finanţările pe care ministerul le va acorda pentru începerea restaurărilor la Coloana fără Sfârşit, precum şi la Poarta Sărutului.

Protocol de colaborare

Atât Poarta Sărutului, cât şi Coloana fără Sfârşit au fost verificate anul trecut de un specialist acreditat de Ministerul Culturii, care a propus efectuarea unor lucrări de remediere a unor deficienţe aflate pe suprafaţa Coloanei fără Sfârşit, precum şi înlocuirea capacului de plumb de deasupra Porţii Sărutului. Ministrul Kelemen Hunor a declarat că proiectul pentru restaurarea Coloanei fără Sfârşit a fost deja aprobat de comisia de specialitate din cadrul instituţiei, acelaşi lucru urmând să se întâmple la începutul lunii aprilie şi cu proiectul de reabilitare a Porţii Sărutului. În privinţa acceptării Ansamblului Calea Eroilor pe lista monumentelor UNESCO, Hunor a menţionat că ministerul pe care îl reprezintă va semna un protocol de colaborare cu Primăria Târgu Jiu. Termenul propus pentru ca operele brâncuşiene de la Târgu Jiu să fie acceptate pe lista UNESCO este de un an şi jumătate: „Era necesară întâlnirea cu autorităţile locale pentru a discuta despre dosarul pentru UNESCO şi să vedem care sunt etapele care urmează. Trebuie să fie totul bine planificat. Sunt criterii foarte stricte şi nu avem voie să greşim. Au fost colegii mei şi cei de la Târgu Jiu la sediile ICOMOS şi UNESCO din Paris şi ştim ce avem de făcut. Vom propune şi un protocol să vedem cine ce va face şi cine cât va finanţa. Avem un grup de lucru în Bucureşti pentru a avea dosarul complet şi într-un an şi jumătate ne îndeplinim obiectivul“, a precizat ministrul culturii.

Au cerut sprijin pentru modernizarea străzii Calea Eroilor
 
Primarul din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, i-a solicitat ministrului culturii sprijinul pentru reabilitarea străzii Calea Eroilor, care este o componentă a Ansamblului realizat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu. Municipalitatea intenţionează să transforme strada respectivă într-un spaţiu exclusiv de promenadă, în care accesul autovehiculelor să fie restricţionat, dacă nu eliminat: „Sperăm să primim sprijin de la Ministerul Culturii şi am cerut acest ajutor. E important că am făcut aceste demersuri pentru UNESCO şi vrem să modernizăm şi Calea Eroilor. Aşa este normal. Vrem să devină o cale pietonală, de promenadă“, a declarat Florin Cârciumaru, primarul din Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS