25.1 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNumărul concediilor medicale, în continuă scădere în Dolj

Numărul concediilor medicale, în continuă scădere în Dolj

Din ce în ce mai puţini doljeni beneficiază de concediu medical. Aceasta este concluzia desprinsă din raportările medicilor aflaţi în relaţie contractuală cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.
Comparând cu anii anteriori, numărul de concedii medicale prescrise doljenilor în 2011 a fost mult mai mic, iar trendul se menţine în scădere şi în acest an. Concluzia s-a desprins în urma analizării raportărilor depuse de medicii care sunt în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj şi au încheiate convenţii de eliberare concedii medicale. Conform datelor furnizate de CAS, în 2011 au fost eliberate 40.821 de concedii medicale, din care 5.918 au fost de maternitate, 622 pentru îngrijire copil şi 34.281 au fost concedii medicale de boală. Comparativ, în 2010, medicii din Dolj au raportat eliberarea a 44.662 de concedii medicale, din care 7.511 de maternitate, 699 pentru îngrijire copil şi 36.452 de boală.
„Din analiza raportărilor depuse rezultă o scădere a concediilor medicale în anul 2011 cu 8,6% faţă de 2010, iar din punct de vedere al concediilor de boală în anul 2011, numărul acestora a scăzut cu 5,95% faţă de 2010. Analizând evoluţia raportării concediilor medicale eliberate de medici în 2011, se observă lunar o evoluţie lentă în scădere pentru concediile medicale de maternitate şi cele de îngrijire copil şi o evoluţie în funcţie de anotimp a concediilor medicale de boală, per ansamblu păstrându-se trendul descrescător“, susţin reprezentanţii CAS Dolj.
Motivul pentru care numărul de concedii medicale de care beneficiază doljenii scade de la an la an ar fi schimbarea legislaţiei. „De când angajatorul poate face controale acasă la salariat pentru a vedea dacă are cu adevărat nevoie de concediu medical şi nu este doar un bolnav închipuit, s-a micşorat numărul concediilor medicale de boală. Cele de maternitate şi îngrijire copil se menţin pe aceeaşi linie, celelalte au fluctuaţii în special toamna şi iarna, dar trendul este evident în scădere şi pare să se păstreze şi în acest an“ este explicaţia oferită de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.  

Raportările medicilor bat cu cele ale angajatorilor

Rapoartele întocmite de medici corespund cu cele depuse de angajatori la CAS Dolj. Conform acestora din urmă, în 2011 au fost eliberate 40.521 de concedii medicale, cu peste 6.000 mai puţine faţă de 2010, an în care angajatorii cu sediul social în judeţul Dolj au raportat 46.565 de concedii medicale. „Din analiza raportărilor depuse rezultă o scădere a concediilor medicale în anul 2011 cu 12,98% faţă de 2010. Analizând evoluţia raportărilor făcute de angajatori privind concediile medicale pe anul 2011 se observă şi aici o evoluţie în funcţie de anotimp, per ansamblu păstrându-se trendul descrescător. Din raportările realizate se constată că numărul de concedii medicale de care au beneficiat salariaţii angajatorilor din Dolj şi numărul concediilor medicale raportate de medicii din judeţul Dolj sunt comparabile“, mai spun reprezentanţii CAS Dolj.
„Menţionăm că raportarea la CAS Dolj a concediilor medicale de care au beneficiat salariaţii angajatorilor din judeţul Dolj conţine numărul total de concedii medicale eliberate pentru salariaţii din toate subunităţile din ţară, astfel de angajatori fiind Electrica Oltenia şi Distrigaz Sud. Şi raportările depuse de medicii care au încheiate convenţii de eliberare concedii medicale la CAS Dolj conţin concedii eliberate pentru asiguraţi din alte judeţe, Craiova fiind centru universitar, cu o largă adresabilitate“, au ţinut să specifice oficialii CJAS. Instituţia a enumerat şi câţiva dintre angajatorii ai căror salariaţi au beneficiat de un număr mare de concedii medicale în anul 2011: Ford România, Maglierie Cristian Impex SRL, Electroputere Craiova, Pan Group SA, Regia Autonomă de Transport Craiova, CEZ Distribuţie SA, IPS SRL.
Marian Apipie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS