22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPrefectul de Gorj, plagiator dovedit

Prefectul de Gorj, plagiator dovedit

Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, ce funcţionează în cadrul Autorităţii pentru cercetare ştiinţifică din Ministerul Educaţiei, a stabilit că prefectul de Gorj, Vasile Liviu Andrei, a plagiat parţial o lucrare ştiinţifică. Potrivit unui raport întocmit la începutul acestei luni de Consiliul Naţional de Etică, prefectul de Gorj, Vasile Liviu Andrei, a copiat în proporţie de 50% o altă lucrare care îi aparţine unui cadru universitar, respectiv, Teodorei Vătuiu. Reproducerea textului s-a făcut fără acordul autorului şi a fost elaborată şi prezentată de Vasile Liviu Andrei la absolvirea cursurilor Institutului Naţional de Administraţie (INA), promoţia iulie 2009. Studiul se intitulează „Studiu privind strategia Instituţiei Prefectului – Judeţul Gorj în domeniul calităţii“. Consiliul Naţional de Etică a stabilit că lucrarea semnată de Liviu Andrei prezintă similitudini cu proiectul cu titlu identic „Studiu privind strategia Instituţiei Prefectului – Judeţul Gorj în domeniul calităţii“, elaborat şi prezentat tot la absolvirea cursurilor INA, promoţia martie 2009, de către Teodora Vătuiu.

A scos şi o carte după studiul amintit

Tot instituţia din cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării susţine, în raportul făcut public, faptul că primele capitole din cartea „Management strategic al administraţiei publice şi al proiectelor europene“, publicată de profesorul doctor Vasile Liviu Andrei, la Editura Mirton din Timişoara, „reproduc în întregime, aproape cuvânt cu cuvânt“, lucrarea Teodorei Vătuiu, prezentată la examenul de absolvire a INA. Potrivit raportului Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, „Vasile Liviu Andrei se face vinovat de plagiat şi de încălcarea normelor de bună conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare“, se menţionează în documentul amintit. Mai grav este că lucrarea „Management strategic al administraţiei publice şi al proiectelor europene“ a fost inclusă de Liviu Andrei între documentele de concurs care au stat la baza acordării calificativului necesar ocupării postului de profesor universitar, la Universitatea „Aurel Vlaicu“ din Arad. Comisia de Etică l-a găsit astfel vinovat pe Liviu Andrei de introducerea de informaţii false în dosarul de candidatură pentru obţinerea postului de profesor de nataţie, schi alpin, combat şi alte două discipline, prefectul de Gorj fiind absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport.

Se propune retragerea titlului de profesor universitar

În finalul raportului, funcţionarii care fac parte din Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării propun luarea de măsuri împotriva lui Liviu Andrei, între care, cea mai importantă vizează retragerea titlului de profesor universitar. De asemenea, se mai propune desfacerea disciplinară a contractului încheiat cu Universitatea „Aurel Vlaicu“ din Arad. Cea de-a treia sancţiune vizează suspendarea pe o perioadă de trei ani a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii superioare ori a unei funcţii de conducere, de îndrumare şi de control sau ca membru în comisii de concurs. De asemenea, profesorul universitar Lizica Mihuţ, rectorul Universităţii din Arad, este acuzată de Consiliul Naţional de Etică de faptul că nu a verificat sesizările de plagiat la adresa lui Liviu Andrei, şi prin urmare se impune sancţionarea acesteia cu avertisment scris. De precizat că Teodora Vătuiu a transmis în permanenţă în ultimii doi ani sesizări atât Universităţii din Arad, cât şi Ministerului Educaţiei.

Prefectul va face contestaţie

Prefectul de Gorj, Vasile Liviu Andrei, a comentat ieri evaziv pe marginea raportului Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, care îi desfiinţează practic ultimii ani de carieră în învăţământul superior. Andrei a menţionat că nu i-a fost luat vreun punct de vedere când a fost întocmit raportul şi că îl va contesta, conform procedurilor, până va ajunge în instanţele de judecată din afara ţării. Vasile Liviu Andrei a plecat de urgenţă ieri la Bucureşti, pentru a se lămuri în legătură cu acuzaţiile grave lansate de Comisia din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS