14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎncepe o nouă etapă de înscriere la şcoală

Începe o nouă etapă de înscriere la şcoală

Începând de astăzi, se dă startul celei de-a doua etape de înscriere a copiilor în învăţământul primar, pentru anul şcolar 2012 – 2013.
Conform calendarului de înscriere a copiilor în învăţământul primar pentru anul şcolar 2012-2013, în perioada 20 – 27 martie vor fi înscrişi copiii care vor să înveţe la o altă şcoală decât cea de care aparţin. Cei care se vor înscrie în această a doua etapă vor afla dacă au fost admişi sau nu la şcoala dorită în data de 2 aprilie, când vor fi afişate listele cu copiii din alte circumscripţii şcolare care au fost admişi.
De remarcat este faptul că aceşti copii vor fi înscrişi pe locurile rămase libere după ce, în etapa anterioară, au fost înscrişi copiii care doresc să învețe la şcoala de circumscripţie (cea la care sunt arondaţi, în funcţie de adresa la care locuiesc). „În prima etapă, la nivelul judeţului Dolj, în învăţământul primar s-au înscris în total 6.700 de copii (2.655 la clasa pregătitoare şi 4.045 la clasa I), adică 69% din cei 9.617 copii recenzaţi“, a declarat Cerasela Cremene, inspector şcolar de specialitate la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj.

În Dolj mai sunt 3.721 de locuri

Practic, în urma primei etape de înscriere au rămas 1.808 locuri libere la clasa pregătitoare şi 1.913 la clasa I. Pentru copiii care vor să se înscrie la una din şcolile cotate ca fiind foarte bune, există câteva sute de locuri. „Pentru această etapă de înscriere, la Colegiul Naţional «Carol I» sunt 87 de locuri la clasa pregătitoare şi 75 la clasa I, la Colegiul Naţional «Fraţii Buzeşti» sunt 56 de locuri la clasa pregătitoare şi 100 la clasa I, iar la Colegiul Naţional «Elena Cuza» sunt 25 de locuri la clasa pregătitoare şi 55 la clasa I“, a precizat Cerasela Cremene. La Şcoala cu clasele I-VIII nr. 2 mai sunt 17 locuri pentru clasa pregătitoare şi 74 de locuri pentru clasa I, iar la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 22 mai sunt 26 de locuri pentru clasa pregătitoare şi 39 pentru clasa I.

Criterii de departajare

În cazul în care numărul cererilor de înscriere din această etapă este mai mare decât numărul de locuri, se aplică succesiv mai multe criterii de departajare. Astfel, au întâietate copiii cu certificat de handicap, cei orfani de ambii părinți, copiii orfani de un părinte sau care provin dintr-o familie monoparentală, copiii care au un părinte cadru didactic sau angajat în învățământ, apoi copiii care au frați în unitatea respectivă. Dacă doi sau mai mulți copii sunt la egalitate pe ultimele locuri, școala respectivă va aplica criterii specifice de departajare.

Perioadele de înscriere

Cea de-a treia etapă de înscriere se va desfăşura în perioada 23-25 aprilie şi va fi destinată copiilor ai căror părinţi au solicitat, în etapa a doua, înscrierea la altă unitate de învăţământ decât şcoala de circumscripţie, dar care nu au fost admişi şi solicită înscrierea la şcoala de circumscripţie. Tot în această etapă vor putea fi înscrişi şi copiii ai căror părinţi solicită înscrierea la şcoala de circumscripţie, dar care, din diverse motive, nu au participat la prima etapă de înscriere.
Cea de-a patra etapă se va desfăşura între 2 şi 9 mai, când vor putea fi înscriși pe locurile disponibile, la unităţile dorite, copiii ai căror părinţi au solicitat înscrierea la altă şcoală decât şcoala de circumscripţie, dar au fost respinşi iniţial, din lipsă de locuri. Ultima etapă de înscriere va avea loc în perioada 11-18 mai. Atunci vor fi înscrişi copiii care până la momentul respectiv nu au fost cuprinși în nici o unitate de învățământ în etapele anterioare.

Andreea Horcone

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS