16.7 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAsfaltare la jumătate de preţ

Asfaltare la jumătate de preţ

Delta ACM ‘93 Bucureşti are toate şansele să asfalteze străzile Craiovei şi în următorii patru ani, după ce a venit cu un preţ neaşteptat de mic la licitaţia pentru contractul-cadru de reparaţii străzi

Primăria Craiova a lansat pe 20 ianuarie o licitaţie publică de proporţii impresionante: 80 de milioane de lei, plus TVA, adică aproape 100 de milioane de lei (1.000 de miliarde de lei vechi) pentru un acord-cadru privind „Lucrări de reparaţii şi întreţinere străzi, alei, trotuare şi parcări în municipiul Craiova“. Este vorba, de fapt, de un nou acord-cadru cu o durată de patru ani, similar celui încheiat cu Delta ACM ‘93 Bucureşti în 2009. Câştigătorul – o firmă sau o asociere de firme – ar urma să facă toate asfaltările din municipiu pe perioada menţionată.
Miercuri, 7 martie, când a expirat termenul de depunere a ofertelor, comisia de licitaţii din cadrul Primăriei Craiova a deschis ofertele înaintate de firmele participante. Surpriza a fost oferta Delta ACM, care, pentru lucrările evaluate de Primăria Craiova la 80 de milioane de lei, plus TVA, a cerut doar 35 de milioane de lei, plus TVA, adică sub jumătate din preţ. Rămâne acum de văzut dacă celelalte firme care au participat la licitaţie vor contesta sau nu oferta Delta. Dacă vor exista contestaţii, s-ar amâna până spre toamnă semnarea contractului şi, deci, începerea reparaţiilor la străzile oraşului, care arată ca după bombardament la sfârșitul iernii 2011-2012.

41 ha de asfalt, 10,5 ha de pavele şi 205 km de borduri

Noul contract-cadru de asfaltare a străzilor Craiovei presupune cantităţi impresionante de lucrări. Doar suprafaţa de asfaltat în baza acestui contract totalizează peste 410.000 mp (41 ha) de mixtură asfaltică de diferite tipuri, cu grosimi între 4 şi 6 cm. În cazul străzilor care doar se repară, convenţia vizează reparaţia a 20 km de fisuri în asfalt.
În centralizatorul cantităţilor de lucrări, anexat la caietul de sarcini, mai este prevăzută, în preţul total stabilit pentru licitaţie, montarea a 80 km de borduri de beton mici (10×15 cm) şi a 100 km de borduri de beton mari (20×25 cm), plus 10 km de borduri de granit mici (10×15 cm) şi 15 km de borduri de granit mari (20×25 cm). În total, e vorba de 205 km de borduri,  toate noi.
Lucrările de pavaj trotuare sunt, de asemenea, de proporţii. E vorba aici de circa 5.000 mp de pavaj cu piatră de 9x9x9 cm, 55.000 mp de pavaj cu pavele ecologice sau de beton de 8 cm, 35.000 mp de pavaj cu pavele de 6 cm, 10.000 mp de pavaj de 4 cm. La aceste suprafeţe, care totalizează 105.000 mp (10,5 ha) de trotuare cu pavele, se adaugă încă 100.000 mp (10 ha) de trotuare asfaltate. Este prevăzută, de asemenea, ridicarea la cotă a 1.000 de capace de canalizare, din care 500 cu capace noi.

Bani ar fi la bugetul local

Pentru a nu se întâmpla ca în cazul precedentului acord-cadru, semnat tot cu Delta ACM, rămas destul de repede fără finanţare deoarece firma a asfaltat de toţi banii din contract (140 de milioane de lei) în doar un an şi jumătate, Primăria Craiova şi-a luat anumite măsuri.
În contract va exista o prevedere cu următorul text: „Cantităţile de lucrări ce urmează a se executa efectiv, în cadrul contractelor subsecvente acordului-cadru, pe bază de comenzi ale achizitorului, sunt condiționate de sumele alocate din bugetele anuale proprii ale Primăriei Craiova, în limita fondurilor bugetare aprobate cu această destinaţie“.
Deocamdată, finanţare pare să fie. În bugetul aprobat de Consiliul Local Craiova pentru anul 2012 este prevăzută pentru întreţinerea şi reparaţia străzilor suma de 71,5 milioane de lei. Ce-i drept, o parte din aceşti bani sunt pentru datoriile către Delta pentru asfaltările pe fostul contract, dar rămân destui şi pentru asfaltări noi.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS