22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalInspectorii ITM Olt sunt cu ochii pe cei care nu respectă prevederile legale

Inspectorii ITM Olt sunt cu ochii pe cei care nu respectă prevederile legale

Activitatea corpului de control relații de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt a fost structurată în luna februarie  pe următoarele direcţii: realizarea obiectivelor prevăzute în programul propriu de acţiuni pe anul 2012; intensificarea controalelor privind identificarea şi combaterea muncii fără forme legale de angajare; rezolvarea eficientă şi la termen a petiţiilor primite de la angajaţi şi de la instituţii ale statului. De asemenea, în luna februarie, inspectorii ITM Olt au efectuat 177 de controale la angajatori din domeniul construcţiilor, comerţ, transporturi, pază, prestări servicii, baruri, turism, jocuri de noroc etc. „Cu ocazia controalelor au fost aplicate 75 de sancțiuni, dintre care 65 de avertismente și zece amenzi în valoare de 78.500 de lei“, a declarat Nicolae Hristescu, inspector-şef al ITM Olt.  Potrivit acestuia, din cei 68 de angajatori sancţionaţi, şapte au utilizat persoane fără forme legale pentru care s-au aplicat amenzi în valoare de 70.000 de lei. „În conformitate cu prevederile art. 264, alin. 3 din Codul Muncii, pentru o firmă care a primit la muncă zece persoane fără forme legale au fost trimise la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina documentele necesare începerii urmăririi penale, acesta fiind al patrulea angajator care a utilizat mai mult de cinci persoane pentru care s-au întocmit dosare penale“, a adăugat Hristescu.
Tot în luna februarie, inspectorii ITM Olt au efectuat controale cu jandarmeria şi poliţia, conform planului comun de acţiune, în vederea identificării şi combaterii muncii fără forme legale. De asemenea, o dată pe săptămână se efectuează controale în cadrul campaniei naţionale „O zi pe săptămână“.
În perioada următoare vor fi intensificate controalele.

310 neconformităţi în domeniul securității
şi sănătății în muncă

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, inspectorii olteni au controlat, în luna februarie, 154 de agenţi economici, unde au fost constatate 310 neconformităţi, fiind dispuse tot atâtea măsuri pentru remedierea lor. „Au fost sancționaţi 148 de agenţi economici la care s-au aplicat 304 sancţiuni, dintre care 296 de avertismente şi opt amenzi în valoare de 45.500 de lei“, a adăugat inspectorul-şef al ITM Olt. De asemenea, în luna februarie s-a desfăşurat Campania naţională privind respectarea prevederilor legale pe perioada anotimpului rece, unde au fost 43 de controale, 76 de neconformităţi constatate, 76 de măsuri dispuse, 39 de agenți economici sancţionaţi şi 71 de sancţiuni aplicate, dintre care 70 de avertismente şi o amendă în valoare de 10.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS