Nici o şedinţă de consiliu judeţean fără strigături. Şi ce motiv mai bun aveau consilierii, într-un sistem politic bolnav, decât să se certe pe subiectul sănătăţii populaţiei şi al investiţiilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova
Sămânţa de scandal fusese plantată de la şedinţa din luna ianuarie, când consilierii PDL, aflaţi în opoziţie, le-au reproşat USL-iştilor că vor să cheltuiască 700.000 de lei pentru amenajarea zonei verzi de lângă spital, în loc să rezolve problemele cu adevărat reale ale bolnavilor, cum ar fi saloanele insalubre. Consilierul Ştefan Stoica propusese atunci înfiinţarea unei comisii care să discute cu managerul spitalului, iar acesta să le spună care sunt investiţiile prioritare. Cei din USL au prins ideea din zbor şi l-au invitat la şedinţa de ieri pe managerul SJU Craiova, Florin Petrescu. Înainte de a-i da cuvântul acestuia, preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a declarat că în urma discuţiilor şi a vizitelor la spital, membrii comisiei au rămas şocaţi. „Sunt atât de multe lucruri de făcut la spital, că nu ştii cu ce să începi. Lucrul şocant este însă că blocurile operatorii arată la fel ca acum 40 de ani, iar pe instrumentarul folosit la operaţii scrie URSS. De aceea, cu aceşti bani vrem să reabilităm cele 26 de blocuri operatorii“, a spus Prioteasa. Ştefan Stoica, după ce a aşteptat ca pe ace să intervină, l-a „plesnit“ pe Prioteasa cu un mesaj împotriva campaniei electorale. „Mă bucur că apelul nostru a sensibilizat. Dumneavoastră doreaţi să cheltuiţi banii pe panseluţe. Dumneavoastră ne-aţi furat sănătatea, nouă, doljenilor“, a răspuns Stoica. Deoarece asistenţa era nelămurită, tot el a clarificat ce a dorit să spună. „Prin oraş au apărut pliante ale USL în care PDL este acuzat că a distrus sănătatea populaţiei“. „E campanie electorală“, a replicat scurt Prioteasa. Moment în care directorul spitalului a început să le înşire consilierilor judeţeni lista cu investiţiile necesare. „Sunt multe probleme. Pe lângă blocul operator de la etajul cinci care a fost reabilitat, celelalte necesită igienizare. Din cele 31 de săli, 25-26 necesită intervenţii. De asemenea, pentru clinica de oncologie există un proiect de reabilitare de 3,5 milioane de lei şi am avea nevoie de cofinanţare pentru a obţine mai repede banii de la Ministerul Sănătăţii. La secţia de obstetrică-neonatologie s-au făcut modernizări cu bani de la Banca Mondială, dar în proiect nu a fost prinsă procurarea de paturi şi mobilier pentru bolnavi. Mai e nevoie de bani şi pentru canalizare, şi pentru refacerea instalaţiei electrice“, a spus Petrescu.
Ţevile se sparg, tavanele cad
Pentru a nu se cheltui banii fără rost, fostul manager al spitalului, consilierul judeţean Cristina Calangiu, a propus ca lucrările la instalaţii să se facă în paralel cu igienizarea. „Degeaba le facem dacă nu proiectăm şi reparăm în paralel aceste conducte, eventual cu plata eşalonată. Ţevile se sparg, tavanele cad. Eu cred că este prioritatea numărul unu“, a spus ea. Şi consilierul Corneliu Sabetay, totodată medic la Spitalul Judeţean, a dat de înţeles că disputa pentru modul de cheltuire a celor 700.000 de lei este inutilă. „Este o sumă infimă, o plombă. Spitalul a fost foarte bun pentru zona aceasta la timpul lui“, a spus el. Vicepreşedintele CJ Dolj, Cristian Iovan, care fierbea pe scaun să-i răspundă lui Ştefan Stoica, a intervenit în discuţie spunând că nu PSD a închis spitale în România. „Este comod să acuzi că în nu ştiu ce fluturaşi PDL este acuzat de anumite lucruri. Poate aşa atragem atenţia cu ce se întâmplă în sănătate. Nu opoziţia a închis 60 de spitale. Mergeţi mai bine la guvern şi preluaţi problemele de la Spitalul 1. Obţineţi cele 3,4 milioane de lei pentru oncologie! CJ Dolj nu poate cheltui bani pentru echipamentele medicale. Cu banii ăştia am construi alt spital. Să facem lobby la Bucureşti“, s-a răcorit Iovan.
Marcea smulge zâmbete
Pata de culoare a şedinţei a fost, ca întotdeauna, consilierul Marcel Marcea. Aflat într-un duel de la distanţă cu celălalt vicepreşedinte al CJ Dolj, Dan Mogoş, Marcea i-a trântit pe burtă de râs pe consilieri. „Sincer, recunosc, nu mă prea pricep foarte bine, dar aş vrea punctul de vedere al domnului Mogoş“, a spus el. „Dar tu te pricepi la ceva?“, s-a auzit un mormăit din sală, moment în care consilierii aproape se ţineau cu mâinile de burtă de râs. „Mă întreb şi eu de multe ori la ce se pricepe domnul Marcea. De la Stomatologia de la Rotonda şi până la Spitalul 1 sunt numai proiecte finanţate de CJ. La Spitalul de la Leamna, pe care voiaţi să-l închideţi, activitatea s-a îmbunătăţit. Vă pun proiectele în plic, dacă vreţi, şi merg cu dumneavoastră la minister“, i-a răspuns Mogoş. Prioteasa a pus punct discuţiilor spunând că l-a invitat pe ministrul sănătăţii, Ladislau Ritli, să vadă situaţia cu ochii lui. „Cel mai bine ar fi să construim alt spital şi să renunţăm la acesta. Atât de gravă este situaţia“, a spus el.