16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSolomon: Nu suntem populişti

Solomon: Nu suntem populişti

Primăria Craiova susţine că propunerea sa de a asigura transport gratuit pensionarilor cu pensii sub 1.000 de lei nu are caracter electoral

Antonie Solomon a dat asigurări marţi că Primăria Craiova are suficienţi bani pentru a asigura gratuitatea transportului pentru pensionari, în varianta propusă spre aprobarea consiliului local în şedinţa de astăzi. „Vom avea bani, pentru că nu facem o asemenea propunere fără acoperire. Nu ne batem joc de oameni, nu suntem populişti şi nici în campanie electorală“, susţine primarul Solomon.

„Nu cred că pensionarii vor sta toţi în autobuze“

Edilul spune că noua variantă de subvenţionare a Regiei Autonome de Transport (RAT) Craiova nu va presupune cheltuieli majore şi nu are drept scop o acoperire mascată a pierderilor de șase milioane de lei cu care instituţia condusă de Marinel Florescu a încheiat anul financiar 2011. „Eu trebuie să subvenţionez diferenţa dintre venituri şi cheltuieli, asta e obligaţia mea. Pentru recuperarea pierderii de șase milioane de lei, pe care n-am creat-o eu, o să facem un program pe șapte ani. Nu îi omorâm mâine că au șase milioane pierdere! Dar noi, ca primărie, vom subvenţiona tot timpul doar diferenţa între venituri şi cheltuieli, nu şi această pierdere“, a spus Solomon.
Nicolae Pascu, directorul executiv al Direcţiei Economice din Primăria Craiova, susţine la rândul său că noua variantă de calculare şi aplicare a subvenţiilor către RAT nu va presupune cheltuieli mai mari, ci, dimpotrivă, va fi mai convenabilă financiar pentru că nu se va aplica TVA la sumele acordate Regiei de transport.
„În varianta care există în prezent, abonamentele subvenţionate de primărie sunt purtătoare de TVA, ceea ce nu se mai întâmplă în varianta nouă, pe care am propus-o acum consiliului local. Pentru că noi, în această nouă variantă, nu vom mai subvenţiona abonamente, ci doar diferenţa dintre venituri şi cheltuieli. Iar asta doar în limita celor 13 milioane de lei alocate pentru subvenţii. La nevoie, dacă noi stabilim că vrem să mărim numărul de curse pe anumite trasee sau să reparăm mai multe maşini, putem să mărim cheltuielile de exploatare şi deci valoarea subvenţiei alocate de la bugetul local“, a explicat directorul Pascu.
Marea teamă care există atât în rândul şefilor de la RAT, cât şi în al celor din Primăria Craiova este că autobuzele şi tramvaiele Regiei publice de transport o să fie luate cu asalt de pensionari de la 1 martie. „Ei (conducerea RAT – n.r.) se sperie că o să fie o avalanşă de călători dacă se aprobă aceste gratuităţi. Însă, eu nu cred că pensionarii vor sta toţi în autobuze, să creeze probleme“, a fost de părere directorul Nicolae Pascu.

„Pensionar nu este echivalent cu decrepit“

Opiniile de pe Facebook ale cititorilor Gazetei de Sud sunt împărţite cu privire la noile gratuităţi pentru pensionari pe transportul în comun.
„Lăudabil“, susţine Gabriela Antonie. „În sfârşit, s-a gândit şi domnul primar să facă ceva pentru cetăţenii bătrâni ai oraşului“, spune şi Nicolae Dragoş Cosmin. „Foarte frumos“, apreciază Cristian Fasie. „Buni a mea a muncit 35 de ani şi are o pensie mizerabilă. Măcar atât să faceţi pentru bieţii pensionari“, spune Elena Myryam.
„Ar fi cazul să dea gratuitate elevilor. Pensionarii să stea acasă“, susţine Florin Liţă. Aceeaşi opinie o are şi Maria Barbu: „Cred că pentru elevi şi studenţi ar fi mai bine. De ce să dea la pensionari?“.
„După ce că-s vai mama lor rablele de autobuze şi circulă după un program doar de cei de la RAT ştiut, asta ar mai lipsi – pensionari plecaţi la plimbare când trebuie să pleci sau să te întorci de la serviciu“, crede Dan Onescu. „Domnul primar a început deja campania electorală. Dacă îi păsa cu adevărat de persoanele cu pensii mici, lua această măsură cu mult timp în urmă, nu acum, când mai sunt câteva luni până la alegeri. Să nu uităm că în şedinţa de consiliu local în care s-a votat bugetul Craiovei, domnul primar a propus un buget mai mic pentru RAT. Faptul că acum vrea să ofere aceste subvenţii nu face altceva decât să-mi întărească ideea că face aceste demersuri în scop electoral, uitând că acum câteva săptămâni era împotriva acestei propuneri, doar pentru că era venită din partea unei alte persoane şi nu şi-ar mai fi putut aroga meritele“, afirmă Doru Câplea.
„Ce strategie are gagiul! După ce le-a anulat (cu mâna lui) pensionarilor subvenţia înainte să intre la puşcărie, acum le-o acordă din nou pentru că vine campania electorală! 44.000 de pensionari înseamnă 44.000 de voturi! Iar după alegeri o să spună că nu mai sunt bani pentru subvenţie şi o va anula iar. Bravo, şmechere! I-ai făcut!!! Sper ca, de data asta, pensionarii să se simtă jigniţi că le dai galeata electorală cu doi mici şi o bere, ca să voteze cum vrei matale. Eu, în locul lor, «te-aş face»… Aş accepta «tichetul-cadou» şi aş vota invers ca să nu mai desconsideri inteligenţa pensionarilor! Pensionar nu este echivalent cu decrepit şi sper ca pensionarii să îţi demonstreze asta! Mama o să te păcălească! Deci, mai ai 44.219 pensionari!“, spune Toma Cristian Petrescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS