12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPompierii şi jandarmii au mers două ore prin pădure să ajungă la schitul din Cârjei

Pompierii şi jandarmii au mers două ore prin pădure să ajungă la schitul din Cârjei

Satul Cârjei din judeţul Mehedinţi a fost izolat mai bine de o săptămână din cauza ninsorilor și a viscolului, timp în care nimeni nu a mai ajuns la cele 15 familii, dar nici la schitul unde se află patru călugăriţe. Vinerea trecută, pompierii de la ISU Drobeta au încercat să-și croiască drum până în sat, însă nu au reuşit din cauza viscolului. Ieri, un echipaj mixt format din jandarmi şi pompieri a putut să ajungă la Cârjei, cu ajutoare pentru măicuţe și săteni.
Jandarmii și-au lăsat mașinile în comuna Hinova și au încărcat alimentele în rucsaci, pe care i-au dus în spate. După mai bine de două ore de mers prin zăpada ce trecea de genunchi, prin pădure, jandarmii şi pompierii au reuşit să ajungă la schit.
„Astăzi am reuşit să ajungem cu alimente la schitul de la Cârjei, unde se află patru măicuţe. Drumul a fost foarte greu, pe o potecuţă prin pădure, făcută de oameni. Am mers în jur de trei kilometri dus şi trei întors, însă ne bucurăm că am reuşit. Măicuţele le-am găsit bine. Din fericire sunt sănătoase şi sperăm ca atunci când vremea se va îmbunătăţi să revenim“, a declarat Gabriel Volintiru, maior la IJJ Mehedinţi.
Pe lângă faptul că au fost izolați, localnicii din Cârjei au stat și fără lumină. Oamenii sunt nevoiţi să parcurgă zilnic kilometri întregi prin pădure ca să meargă la serviciu, iar copiii ca să ajungă la şcoală. Din sat şi până la prima localitate nu există nici un mijloc de transport.
„Aşa se întâmplă în fiecare iarnă mai grea, nu ajunge nimeni la noi. Curent nu am avut, abia astăzi (ieri – n.r.) a început să se remedieze situația. Este foarte greu, de mult nu a mai fost așa o iarnă. Mergem pe jos, prin zăpadă, să ajungem la serviciu“, a spus un localnic din Cârjei.
Măicuţele i-au primit bucuroase pe jandarmi şi pompieri şi le-au mulţumit pentru alimentele pe care le vor împărţi cu oamenii din sat. Chiar dacă au înfruntat singure zăpada şi viscolul, călugăriţele spun că autorităţile s-au interesat telefonic de ele.
„Până astăzi (ieri – n.r.) nu a ajuns nimeni la noi, dar în permanenţă ne-a sunat domnul primar de la Hinova, de la Livezile, preoţii de la Severin, au venit şi oamenii din sat. Zăpada a fost foarte mare şi cu greu s-a circulat. Copiii au mers prin pădure la şcoală, iar în ultima săptămână, când a fost zăpada mai mare decât acum, au rămas pe la rude în Hinova. Le mulţumim domnilor de la jandarmi şi pompieri care au venit la noi, alimentele ne sunt de mare ajutor“, a spus măicuţa Anastasia.
Alimentele aduse la schitul Cârjei vor fi împărţite de măicuţe cu cele 15 familii de localnici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS