Acasă Local Start la evaluările preşcolarilor

Start la evaluările preşcolarilor

-

Ieri s-a dat startul evaluărilor psihosomatice ale copiilor care împlinesc şase sau şapte ani în perioada 31 august-31 decembrie 2012. Acestea au rolul de a stabili în ce clasă va fi înscris copilul.

Potrivit Ordinului nr. 3.064/2012 pentru aprobarea Metodologiei privind înmatricularea copiilor în clasa pregătitoare şi în clasa I pentru anul şcolar 2012-2013, copiii care împlinesc şapte ani până la 31 august 2012 inclusiv vor fi înscrişi în clasa I. În cazul copiilor care împlinesc şase ani până la 31 august 2012 inclusiv, există două variante. Confom legislaţiei, aceştia vor fi înscrişi în clasa pregătitoare. La solicitarea scrisă a părinţilor, ei pot fi înregistraţi în clasa I dacă sunt înscrişi şi frecventează, în anul şcolar 2011-2012, grupa pregătitoare pentru şcoală sau dacă nu sunt înscrişi ori nu frecventează grupa, pregătitoare pentru şcoală, în anul şcolar 2011-2012, dar evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei I.
„În cazul în care rezultatul evaluării arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei I, copiii vor fi înscrişi în clasa pregătitoare“, a explicat prof. dr. Marinela Claudia Dumitrescu, directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Dolj. Părinţii ai căror copii împlinesc vârsta de şase ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2012 inclusiv pot să-şi înscrie copiii în învăţământul primar în clasa pregătitoare, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice a acestora făcută de specialişti atestă pregătirea copiilor pentru parcurgerea
cu succes a clasei pregătitoare. În caz contrar, îşi vor înscrie copiii la grădiniţă, în grupa mare.

Evaluările se desfăşoară în perioada 20-29 februarie

Evaluarea dezvoltării psihosomatice în vederea înmatriculării în clasa pregătitoare şi în clasa I în anul şcolar 2012/2013 la nivelul judeţului Dolj se va realiza de o comisie a CJRAE Dolj. Perioada de desfăşurare a evaluării este 20-29 februarie. Pentru Craiova, evaluarea se va face chiar la sediul CJRAE Dolj, pe 20, 21 şi 29 februarie. În judeţ, evaluări se vor face în Segarcea (la Şcoala cu clasele I-VIII Segarcea, pe 22 februarie), în Calafat (la Şcoala nr. 2 Constantin „Gerota Calafat“, pe 23 februarie), în Filiaşi (Şcoala cu clasele I-VIII Filiaşi, pe 24 februarie), în Băileşti (la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul“, pe 27 februarie) şi la Dăbuleni (Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu“, pe 28 februarie). Evaluarea se va realiza în intervalul orar 8.30-18.00. „În cazul în care perioada stabilită nu va fi suficientă pentru evaluarea tuturor copiilor pentru care se solicită acest lucru, cu siguranţă că o vom prelungi“, a precizat prof. dr. Marinela Claudia Dumitrescu. În vederea realizării evaluării, părintele sau, după caz, tutorele legal, va obţine de la medicul de familie sau de la pediatru o adeverinţă care atestă faptul că preşcolarul este „apt pentru şcoală“. Aceasta va fi predată comisiei de evaluare în ziua examinării. „Rezultatul evaluării dezvoltării psihosomatice a copilului este comunicat, în scris, părintelui care a solicitat evaluarea, în aceeaşi zi în care aceasta are loc. Rezultatul evaluării nu poate fi contestat“, a adăugat directorul CJRAE Dolj.

Programări la CJRAE Dolj

Începând de ieri, părinţii îşi pot programa copiii pentru evaluare la unul din numerele de telefon 0251.59.02.22, 0351.17.03.73, 0351.17.03.74 la CJRAE Dolj, în intervalul 9.00-17.00. De asemenea, se pot programa direct la centrul CJRAE Dolj, care este situat în strada Ludwig van Beethoven, nr. 2 (la Centrul Şcolar Beethoven). În primele două ore de la deschiderea liniilor telefonice, 200 de preşcolari au fost programaţi pentru evaluare.


Telverde 0800.816.251  pentru informaţii suplimentare

Părinţii doljeni care doresc să afle mai multe informaţii despre evaluarea copiilor pentru şcoală pot suna gratuit la Telverde 0800.816.251, de luni până vineri, între orele 9.00-17.00. La telefon va răspunde un inspector şcolar de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

Bogdan Pîncu vine astăzi la „Repriza de Sud“

Bogdan Pîncu, directorul CSJ Ştiinţa U Craiova şi totodată team managerul Centrului de Copii şi Juniori al Universităţii Craiova, vine astăzi în...