22.3 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCondamnare în dosarul „Caltaboş“

Condamnare în dosarul „Caltaboş“

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat ieri sentinţa în aşa-numitul dosar „Caltaboş“. După un proces care a durat trei ani şi jumătate, foştii miniştri ai agriculturii, Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan, au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu executare, primul, pentru trafic de influenţă, iar cel de-al doilea, pentru complicitate la cumpărare de influenţă. În schimb, cel care i-a denunţat pe demnitari – omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, judecat şi el în acelaşi dosar – a primit doar un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru  infracţiunea de cumpărare de influenţă. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

Şpagă pentru licitaţii

Instanţa a găsit întemeiate acuzaţiile procurorilor DNA, care stabiliseră că, în două rânduri, pe 13 şi 23 septembrie 2007, Remeş, în calitate de ministru al agriculturii şi dezvoltării rurale, a acceptat şi primit produse alimentare (pălincă şi caltaboşi) în valoare de 1.500 de lei şi suma de 15.000 de euro de la Gheorghe Ciorbă, prin intermediul lui Ioan Mureşan.
Banii şi produsele alimentare s-ar fi primit în scopul favorizării firmei SC Construct Europromt SRL Certeze (aparţinând fiului omului de afaceri Gheorghe Ciorbă) la câştigarea a două licitaţii publice de atribuire de lucrări de amenajări funciare, prin exercitarea influenţei pe care ministrul o avea asupra funcţionarilor însărcinaţi cu derularea procedurilor de achiziţie publică, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Râmnicu Vâlcea, structură aflată în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Omul de afaceri Gheorghe Ciorbă i-ar mai fi oferit ministrului Remeş, prin intermediul fostului ministru Mureşan, şi un autoturism de lux Audi Q7, în valoare de 65.000 de euro, fiind extrem de interesat de câştigarea licitaţiei de la ITRSV Râmnicu Vâlcea. Procurorii spun că Mureşan a jucat rolul de intermediar, având la bază relaţia de prietenie cu Decebal Traian Remeş, în condiţiile în care cei doi au fost şi colegi în Guvernul României, în perioada 1997-2000.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS