7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAnsamblul „Brâncuşi“ va fi scanat cu laserul

Ansamblul „Brâncuşi“ va fi scanat cu laserul

Operele din metal şi piatră care compun Ansamblul sculptural „Constantin Brâncuşi“ de la Târgu Jiu vor fi scanate cu ajutorul unui laser în scopul realizării unei producţii digitale în format 3D. Aceasta va fi utilizată pentru a-i convinge pe reprezentanţii UNESCO să includă operele brâncuşiene pe lista patrimoniului mondial. Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi“ a început de anul trecut demersurile pentru ca întreg Ansamblul să intre sub protecţia UNESCO, fiind realizată documentaţia preliminară care a primit avizul Ministerului Culturii şi are ca suport o hotărâre a Consiliului Local Târgu Jiu. Materialul 3D va fi prezentat pe 19 martie la sediul UNESCO din Paris, dar şi la Ambasada României din acelaşi oraş.

Delegaţie în Franţa

Pentru a-i convinge pe reprezentanţii UNESCO să valideze solicitarea României de a include în patrimoniul mondial operele brâncuşiene din Gorj, o delegaţie din Târgu Jiu se va deplasa luna viitoare în Franţa: „Participă ministrul culturii din Franţa şi directorul Centrului Cultural «Georges Pompidou», căruia primarul din Târgu Jiu îi va înmâna premiul de excelenţă «Constantin Brâncuşi» pe 2011. Vom merge în Franţa cu prezentarea realizată în urma scanării operelor brâncuşiene cu laserul. Se va face ulterior o transpunere 3D care va reda la milimetru toate formele monumentelor. Scanarea va fi oferită gratuit Primăriei Târgu Jiu de o firmă de specialitate. Va mai fi o prezentare tehnică şi va fi semnat protocolul de colaborare dintre ICOMOS România şi ICOMOS Franţa, care fac parte din Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor. Protocolul va asigura sprijin României pentru includerea operelor de la Târgu Jiu în patrimoniul UNESCO“, a declarat Ovidiu Popescu, şeful Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu. Delegaţia din Gorj va include zece persoane, iar costurile cu deplasarea se ridică la 6.500 de euro.

Fonduri europene pentru Centrul naţional turistic „Brâncuşi“
Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi“ intenţionează să amenajeze cu fonduri europene un centru naţional turistic „Constantin Brâncuşi“ la Târgu Jiu. Proiectul este în faza executării studiului de fezabilitate, fiind găsită şi o clădire care urmează să fie reabilitată, în cazul în care va fi obţinută finanţarea prin Programul Operaţional Regional.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS