16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal149 de nave blocate în porturi din cauza Dunării îngheţate

149 de nave blocate în porturi din cauza Dunării îngheţate

Din cauza temperaturilor foarte scăzute din ultima perioadă, întreaga suprafaţă a Dunării în judeţul Mehedinţi a îngheţat, în timp ce la Moldova Nouă şi Calafat, Dunărea a fost acoperită cu gheaţă pe o porțiune de 80%. Acolo unde apa este mai mică, stratul de gheaţă măsoară până la zece centimetri, iar 149 de nave sunt blocate în bancurile de gheaţă atât pe malul românesc, cât şi pe cel sârbesc.
De mai bine de 20 de ani, Dunărea nu a mai fost atât de acoperită cu gheaţă, iar autorităţile sunt alertate pentru a face faţă situaţiei.
„Nu am mai văzut Dunărea aşa de mai bine de 20 de ani. S-a mai întâmplat şi în anii trecuţi să se mai facă pojghiţă de gheaţă la mal când a fost frig, dar niciodată atât de mult. Nu se mai vede apa şi navele nu pot să treacă“, a spus un severinean.
Transportul este paralizat pe Dunăre, iar fluviul arată ca un patinoar imens, ceea ce face mişcarea navelor imposibilă.
„Situaţia Dunării în judeţul Mehedinţi este destul de dificilă, pentru că în zonă apa este îngheţată 100%, ceea ce înseamnă că prin judeţul Mehedinţi nici o navă nu mai poate trece. Există în evidenţele noastre 120 de nave ancorate în porturile din Moldova Nouă, Mehedinţi şi Calafat, iar 29 se află spre malul sârbesc, însă nici acestea nu mai pot avansa. Stratul de gheaţă este destul de gros spre mal, dar nu este indicat nici în larg să se circule pentru că nivelul Dunării este în scădere, la fel şi temperaturile“, a declarat Mihai Ghiba, şeful Căpităniei Navale Drobeta Turnu Severin.
În judeţul Mehedinţi, temperaturile au scăzut până la -13 grade Celsius în noaptea trecută, iar în nopţile care urmează termometrul va arăta şi mai puţine grade.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS