29 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎnchisoare pentru o grupare de carderi

Închisoare pentru o grupare de carderi

Şase membri ai unui grup infracţional organizat, care se ocupă cu furtul informaţiilor de pe cardurile spaniolilor şi polonezilor, au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi vineri de Tribunalul Dolj. Cei şase inculpaţi – Ionel Goga, Dragoş Sorica, Iulian Dumbravă, Laurenţiu Sîrbu, Florin Zaharia şi Irinel Ocnăreasa, toţi din Craiova, au fost reţinuţi în iunie 2011 de procurorii DIICOT-Serviciul Teritorial Craiova, înainte ca trei dintre ei să plece în Polonia, unde urma să plaseze pe bancomate dispozitivele pentru copierea datelor de pe cărţile de credit. În rechizitoriul prin care au dispus trimiterea celor şase în judecată, procurorii au consemnat că grupul era coordonat de Goga, Sorica şi Ocnăreasa, iar Zaharia, Sîrbu şi Dumbravă se ocupau de confecţionarea sau adaptarea echipamentelor de copiere a datelor cărţilor de credit, transportarea şi montarea lor pe bancomate din Spania şi Polonia. Informaţiile obţinute erau transmise lui Goga sau lui Ocnăreasa prin Yahoo Messenger, de unde erau transmise mai departe către alţi membri ai grupării care acţionau pe teritoriul SUA. Acolo, datele erau inscripţionate pe carduri blanc cu care erau retrase fraudulos diverse sume de bani. În final, banii ajungeau în ţară, unde erau investiţi în afaceri, imobile şi autoturisme de lux. De altfel, după cum au stabilit procurorii, doi dintre inculpaţi şi-au cumpărat case într-un complex rezidenţial de lângă Craiova cu banii „traşi“ de pe carduri.
Toţi cei şase craioveni au fost trimişi în judecată pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic, deţinerea unor dispozitive pentru falsificarea instrumentelor de plată electronică, punerea în circulaţie a unor instrumente de plată falsificate, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi spălare de bani.
Vineri, Tribunalul Dolj i-a condamnat pe cinci dintre inculpaţi la câte trei ani şi șase luni de închisoare. Numai Sîrbu a trebuit să facă în total cinci ani de închisoare, pentru că el mai avea de executat o pedeapsă mai veche de un an şi șase luni pentru furt calificat.
• Aldezir Marin

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS