16.7 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjApa la Rânca: 732 de construcţii și 156 de branşamente oficiale

Apa la Rânca: 732 de construcţii și 156 de branşamente oficiale

Problema alimentării cu apă a construcţiilor din Rânca este departe de a fi rezolvată şi numai o colaborare strânsă şi pe termen mediu şi lung a autorităţilor locale cu cele judeţene va putea avea un rezultat concret. Un control amănunţit al circuitului apei de la surse, bazinele de alimentare deţinute de primăriile din Novaci şi Baia de Fier, până la pensiuni şi cabane ar avea rolul de a elimina problemele legate de lipsa lichidului vital de la anumiţi consumatori. Din cauza secetei şi a haosului în ceea ce priveşte branşamentele la reţelele care există în prezent, au fost şi sunt perioade în care apa nu mai ajunge la toată lumea. În mod paradoxal, unii au apă, iar alţii nu. În plus, debitul scade în weekenduri, când necesarul de apă creşte, ca urmare a miilor de turişti care urcă la Rânca.

Cine rupe pisica în două?

Controalele efectuate nu au scos în evidenţă nimic deosebit, iar poliţia nu a făcut până în prezent nici o anchetă ca urmare a vreunei sesizări. Pe undeva, este explicabil de ce toată lumea tace când vine vorba de modul în care funcţionează lucrurile în zona montană Rânca, unde s-a construit în ultimii ani într-un ritm ameţitor. Nici măcar criza nu a scăzut ritmul investiţiilor la Rânca. Problemele legate de deficienţele infrastructurii vin din urmă, de când au fost ridicate primele construcţii şi realizate primele aducţiuni de apă. În altă ordine de idei, de la poliţişti, comisari ai Gărzii Financiare și până la oameni de afaceri, politicieni şi alte categorii de vip-uri, toată lumea a investit bani mulţi în Rânca, în cabane şi pensiuni. Astfel, e greu de crezut că cineva se va apuca atât de repede să verifice toate branşamentele la apă, aşa cum au fost ele realizate de-a lungul timpului: din conductele de aducţiune, legal sau ilegal. Împreună cu organele de anchetă şi autorităţile judeţene, Primăriile din Baia de Fier şi Novaci ar putea să realizeze o evidenţă clară a situaţiei reţelei de apă de la Rânca. Începutul este greu, dar verificările ar putea porni de la datele existente chiar în evidenţele întocmite la nivelul celor două unităţi administrativ-teritoriale.

Starea de fapt

Cifrele sunt seci şi arată situaţia sistemului de alimentare cu apă din zona montană Rânca. În prezent, Primăria din Novaci deţine la Rânca două bazine de alimentare cu apă, iar Primăria din Baia de Fier are patru și încearcă să finalizeze lucrările la propria reţea de apă. Potrivit datelor comunicate de reprezentanţii Primăriei din Novaci, la Rânca, Serviciul Public a înregistrat în mod oficial 156 de branşamente la reţeaua de apă. Cu toate acestea, în zonă, pe terenul deţinut de Primăria Novaci, există 244 de cabane, 53 de pensiuni şi alte 100 de cabane şi pensiuni în diferite faze de construcţie. În total sunt 377 de clădiri. Şi cele aflate în construcţie folosesc apă pentru a fi ridicate. În ceea ce priveşte situaţia clădirilor existente pe terenul deţinut de Baia de Fier, am solicitat primăriei localității, în baza Legii nr. 544, un punct de vedere referitor la numărul clădirilor, al branşamentelor la apă şi numărul persoanelor fizice şi juridice care achită apa la primărie.

Cine face ordine la Rânca?

Răspunsul primit este concludent faţă de ceea ce se întâmplă în prezent la Rânca şi ocoleşte miezul problemei: „În zona montană Rânca – Corneşul Mare, pe terenul ce aparţine Primăriei Baia de Fier sunt 125 de construcţii finalizate; 2. În zona montană Rânca – Corneşul Mare, pe terenul ce aparţine Primăriei Baia de Fier, sunt 230 de construcţii în diferite faze de construcţie; 3. Proprietarii construcţiilor din Rânca – Corneşul Mare achită impozite unităţii noastre pentru 125 de construcţii finalizate; 4. Alimentarea cu apă din zona Rânca – Corneşul Mare este în curs de execuţie, ca urmare a faptului că în perioada 2009 – 2010 nu s-au primit fonduri pe OG 7/2006 pentru finalizarea lucrărilor. Menţionăm că la sfârşitul anului 2011 s-au primit fonduri doar pentru achitarea lucrărilor executate în perioada 2009-2010, pentru finalizarea lucrărilor fiind necesari circa 1.100.000 RON; 5. Fiind în curs de execuţie alimentarea cu apă din zona Rânca – Corneşul Mare, nu a fost stabilit preţul unui metru cub de apă“, se menţionează în răspunsul primit de la Primăria Baia de Fier. Adresa poartă antetul şi ştampila primăriei, precum şi semnăturile edililor. Aşadar, la un calcul simplu se poate constata că, oficial, la Rânca există 156 de branşamente la apă (ale Primăriei Novaci) şi 732 de construcţii (finalizate sau în curs de finalizare). De apă beneficiază însă toată lumea. Cine face ordine la Rânca?

Prefectul promite

În urma unei întâlniri pe care a avut-o cu şefii serviciilor deconcentrate din judeţ, prefectul de Gorj, Vasile Liviu Andrei, a promis controale „la sânge“ în zona montană Rânca. Acestea vor viza în principal evaziunea fiscală, dar şi situaţia alimentării cu apă: „Prioritatea este la evaziunea fiscală. Am dat dispoziţie  să se constituie o echipă, toți să lucreze în echipă. La Rânca toată lumea trebuie să fie conştientizată că vrem să terminăm cu evaziunea. Avem informaţii că se face evaziune şi că de Sărbătorile Crăciunului s-a făcut o evaziune groasă acolo şi vrem să rezolvăm problema aceasta. La Rânca, vrem să rezolvăm, la fel, problema apei. (…) Am cerut tuturor deconcentratelor cu atribuţii de control să marșeze în echipă şi să facă tot ce este posibil ca toți cetățenii Gorjului să fie conştienţi că aceste servicii există. Toţi au fost în control acolo, dar au lăsat-o mai moale după sărbători, iar când o laşi mai moale oamenii încearcă să încalce legea“, a declarat prefectul Vasile Liviu Andrei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS