8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTransport gratuit pentru pensionari

Transport gratuit pentru pensionari

Reprezentanţii USL vor ca pensionarii cu venituri sub 1.000 de lei să aibă gratuitate pe mijloacele de transport în comun ale RAT Craiova

Opoziţia din Consiliul Local Craiova, reprezentată de PSD şi PNL, şi-a prezentat ieri, într-o conferinţă de presă, punctul de vedere cu privire la proiectul de buget al Băniei pe anul 2012, proiect ce va fi supus mâine votului în legislativul local. Mihai Fifor, preşedintele PSD Craiova, a recunoscut că, per ansamblu, proiectul de buget al administraţiei locale nu e prea rău, fiind vorba de „un buget de criză, care ar trebui să asigure Craiovei doar subzistenţa pe anul 2012“. La rândul său, liderul consilierilor locali liberali, Pavel Badea, a spus: „Suntem de acord că este un buget echilibrat, în forma propusă de executiv. Totuşi, sunt anumite elemente pe care noi, cei de la USL, vrem să le promovăm“.

Adăpost canin în afara Craiovei

În viziunea lui Badea, una dintre priorităţile care trebuie avute în vedere la întocmirea bugetului local al Băniei o reprezintă alocarea a trei milioane de lei pentru amenajarea terenurilor de sport ale primelor zece şcoli şi licee din municipiu, în ordinea numărului de elevi. Consilierul liberal a găsit şi de unde să ia aceşti bani: „De la capitolul «Cheltuieli ale autorităţii publice», subcapitolul «Bunuri şi servicii», unde pentru acest an s-au prevăzut 9,8 milioane de lei, o sumă mult prea mare faţă de cele 4,7 milioane de lei din 2011“.
O altă dorinţă a liberalilor vizează alocarea de la bugetul local a banilor pentru întocmirea documentaţiei de refacere a faţadelor clădirilor din zona centrală a Craiovei, inclusiv a imobilelor proprietate privată.
La rândul său, Mihai Fifor a prezentat în conferinţa de presă de ieri obiectivele prioritare ale bugetului local în varianta PSD. Primul dintre acestea este legat de cea mai mare problemă a Craiovei: câinii vagabonzi. „Vom solicita alocarea fondurilor necesare pentru un studiu de impact, un studiu de fezabilitate şi o achiziţie de teren pentru un nou adăpost canin, de mari proporţii, pe care noi l-am dori în afara Craiovei, dacă pe teritoriul municipiului nu mai sunt terenuri“, a spus Fifor.

Unii pensionari – subvenţionaţi, alţii nu

Reprezentanţii USL ar dori să se găsească surse financiare şi pentru alte obiective, considerate de ei prioritare: apă şi canalizare în cartierul Rovine 2 (Troaca); modernizarea reţelelor de termoficare, nu doar a punctelor termice, pentru care sunt alocaţi bani; anveloparea blocurilor, pentru care  fondurile alocate sunt prea mici. De asemenea, se doreşte alocarea unor sume mai mari pentru Spitalul „Filantropia“, dar şi pentru construirea unui grup sanitar la Grădiniţa nr. 17, aflată în subordinea Şcolii nr. 19 Craiova – „singura grădiniţă din Craiova fără grup sanitar“, după cum a menţionat Mihai Fifor.
Liderul PSD Craiova a susţinut în conferinţa de presă şi faptul că s-au prevăzut prea puţini bani pentru repararea străzilor: „În buget este menţionată o singură stradă care va fi reabilitată din fonduri proprii – strada Fulger – ceea ce este foarte puţin“. Dacă ar fi lecturat cu mai multă atenţie proiectul de buget, reprezentanţii USL ar fi observat că suma prevăzută la acest capitol este de aproape două ori mai mare decât anul trecut, pentru străzi fiind alocate 71,5 milioane de lei. Banii sunt, de fapt, destinaţi utilizării prin încheierea unui nou Acord-cadru de reparare a străzilor, similar celui încheiat cu Delta ACM ‘93 în 2009.
O altă dorinţă a opoziţiei ţine de subvenţionarea transportului în comun pentru o anumită categorie de pensionari. „Dorim gratuitate pe transportul în comun pentru pensionarii cu pensii de sub 1.000 de lei“, a spus Mihai Fifor. Asemenea propunere, cu vădită tentă electorală, ar putea stârni vii controverse chiar în rândul pensionarilor, din moment ce pensionarii cu venituri de peste 1.000 de lei nu sunt în nici un fel vizaţi de o asemenea subvenţionare.
Fifor a anunţat că toţi consilierii USL din legislativul craiovean vor vota la unison pentru propunerile alianţei. „Ne vom bate pentru amendamentele noastre, dar, totuşi, nu putem să ţinem oraşul în loc votând împotriva bugetului“, a spus preşedintele PSD Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS