17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Ipocriții

Consilierii judeţeni din Dolj s-au certat ieri mai mult de faţadă pe proiectul de buget din acest an. Discuţiile s-au axat pe sumele prevăzute pentru sănătate, dar nimeni nu a suflat o vorbă despre investiţiile discutabile în camere video, calculatoare sau expoziţii, care sunt aproape egale cu fondurile pentru reabilitarea anumitor componente ale Spitalului de Urgenţă din Craiova.

Strigătul de luptă l-a dat consilierul judeţean PDL Ştefan Stoica, nervos că vicepreşedintele pe probleme economice al CJ, Dan Mogoş, şi preşedintele Ion Prioteasa acuzau scăderea sumelor pentru investiţii. „Dezinformaţi populaţia! Spuneţi că sumele au scăzut în 2012 la jumătate faţă de anul trecut, dar nu este adevărat. Pe Mogoş îl înţeleg, asta este pregătirea lui profesională. Sumele au rămas aproape la fel, dar a crescut gradul de colectare a taxelor şi impozitelor la primării, iar banii se regăsesc în bugetele lor.  A scăzut doar suma pe care o distribuie consiliul judeţean primăriilor. Nu induceţi lumea în eroare!“, s-a răstit Stoica la conducerea CJ. Încolţit, Mogoş a încercat să-i dea replica. „Nu dezinformăm, guvernul dezinformează că vom trăi mai bine sau că susţine infrastructura, dar primarii, nici cei de la PDL, nu au văzut banii. Altfel nu am fi avut avalanşa de cereri de finanţare din partea primarilor, care depăşesc de câteva ori bugetul CJ Dolj“, a spus Mogoş. „Voi cere cursuri de pregătire profesională. Nu înţelegeţi că diferenţele se regăsesc în bugetele primăriilor? Sunteţi de fapt supăraţi că nu mai împărţiţi banii“, a replicat Stoica. Acesta se stăpânea cu greu să nu se ridice de pe scaun. „Eu vorbesc numai pe cifre, poate a fost o ruptură între primari şi conducerea organizaţiei“, a spus şi Mogoş. „Să ne spună doamna Avrămoiu (directoarea Direcţiei Economice a CJ Dolj – n.r.)“, a cerut Stoica. Cu jumătate de gură şi cu şeful ei direct lângă (Dan Mogoş – n.r.), directoarea l-a uns la suflet pe Stoica. „Sumele de la CJ sunt destinate pentru investiţii şi nu intră în bugetul CJ, ci al primăriilor“, a spus ea. „Şi cu cât este mai mic bugetul CJ? Cu 50%, cum susţine domnul Mogoş?“, a pironit-o Stoica cu privirea. „Cu 3%“, a spus ea pierdută.

Mult zgomot pentru nimic

Spiritele păreau să se fi stins, proiectele se aprobau pe bandă rulantă, până când a fost luată în discuţie alocarea a 300.000 de lei pentru proiectele ONG-urilor. De data aceasta, la ţintă a fost luat administratorul judeţului, Alin Mitrică. Consilierii PDL i-au cerut socoteală, iar acesta le-a răspuns că proiectele vor fi selectate în urma unei licitaţii publice. Probleme au fost şi cu achiziţiile de calculatoare prevăzute în buget. „Eu ştiu că legea interzice achiziţionarea de calculatoare. De ce aţi prevăzut aceşti bani?“, l-a atacat Stoica pe Mogoş. „Este doar o prevedere bugetară, nu înseamnă că îi vom şi cheltui. O vom face atunci când este legal acest lucru“, a spus Mogoş. „Domnul Mogoş recunoaşte că încalcă legea“, s-a agitat Stoica pe scaun. „De fapt, este legal să achiziţionăm calculatoare. S-a schimbat legea“, i-a liniştit celălalt vicepreşedinte al CJ, Cristian Iovan. Certuri aprige au fost şi la proiectul prin care se propunea alocarea sumei de 700.000 de lei pentru amenajarea peisagistică a Spitalului Judeţean de Urgenţă Dolj. „Am o rugăminte. De ce nu alocăm aceşti bani pentru reabilitarea Maternităţii sau a vreunui salon? Aţi văzut cum arată? De plantat pomi se pot ocupa şi ONG-urile domnului Mitrică“, a cerut Stoica. „Aceşti bani sunt prevăzuţi şi pentru realizarea unei alte intrări în spital, prin spate, pentru pacienţi. De asemenea, cuprinde şi iluminatul public. Am discutat atât cu conducerea spitalului, cât şi cu aceea a Universităţii de Medicină“, i-a răspuns Prioteasa. Cum vorbele curgeau de-o parte şi de alta fără finalitate, preşedintele CJ a propus, lucru care s-a şi votat, ca aceşti bani să fie investiţi în ceea ce consideră conducerera spitalului a  fi prioritar, lucru care i-a mulţumit pe pedelişti. O propunere care i-a înfuriat pe pesedişti a venit de la consilierul PDL Corina Prica. Ea a sugerat ca o parte din bani să fie cheltuită pentru acordarea tichetelor de masă rezidenţilor, aşa cum se întâmplă în alte judeţe. „Noi să acordăm tichete de masă?“, aproape că a ţipat la ea Iovan, roşu la faţă de nervi. În cele din urmă, consilierii şi-au dat mâna frăţeşte, au votat şi au ieşit pe holuri râzând unii cu alţii.

Cheltuielile despre care nimeni nu a suflat o vorbă

Subiectele ridicate de consilierii PDL prin vocea lui Ştefan Stoica nu sunt însă cele mai sensibile din bugetul CJ pe anul în curs. De exemplu, nimeni nu a dorit să observe milioanele de lei pe care consiliul judeţean le investeşte în cultură, deşi toată lumea se plânge de lipsa fondurilor în infrastructură. Muzeul Olteniei, condus întâmplător de Mihai Fifor, preşedintele PSD Craiova, are puse deoparte pentru acest an nu mai puţin de 7,2 milioane de lei (aproximativ 1,8 milioane de euro), de aproape două ori mai mult decât mai multe instituţii luate la un loc, printre care putem enumera Direcţia de Evidenţă a Populaţiei, Şcoala Populară de Artă, Clubul Sportiv Ştiinţa „U“ Craiova sau Direcţia de Pază şi Servicii. Muzeul Olteniei, obiectiv drag conducerii CJ Dolj, a solicitat şi va primi, fără să întrebe nimeni nimic, un milion de dolari pentru amenajarea unei expoziţii de bază la parter şi etajul doi al Secţiei de Ştiinţele Naturii. De asemenea, muzeul va primi 20.000 de lei pentru realizarea unei pagini de internet, 15.000 de lei pentru achiziţionarea unei camere video de înaltă definiţie şi 40.000 de lei pentru achiziţionarea unor covoare decorative pentru sălile de expunere. Şi conducerea Bibliotecii „Aman“ va primi sume consistente pentru investiţii fără de care pare că nu poate trăi. Aşa sunt mai multe rafturi monobloc de 120.000 de euro (520.000 de lei), un sistem de sonorizare de 25.000 de lei, o cameră video profesională de 30.000 de lei, un laptop de 25.000 de lei, un aparat de aer condiţionat de 18.000 de lei, o plasmă pentru reclamă de 32.000 de lei, o multifuncţională laser A3 color de 10.000 de lei sau un sistem home cinema de 5.000 de lei. La acestea se adaugă infochioşcuri de 55.000 de lei, candelabre de 30.000 de lei şi un calculator de… 40.000 de lei. La rândul ei, Direcţia pentru Protecţia Copilului Dolj, condusă de fostul prefect de Dolj, Florin Stancu, remarcat mai ales prin achiziţionarea din bani publici a unei case la marginea Băileştiului cu peste un milion de euro, va primi, de exemplu, 50.000 de lei pentru achiziţionarea de programe informatice, 100.000 pentru cumpărarea de autoturisme, 30.000 de lei pentru calculatoare şi 20.000 pentru imprimante. Dacă adunăm aceste sume, ele se apropie de cele 700.000 de lei prevăzute iniţial pentru schimbarea peisajului Spitalului de Urgenţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS