21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCJ Gorj: Strategia de dezvoltare a judeţului va contribui la accesarea proiectelor cu finanţare europeană

CJ Gorj: Strategia de dezvoltare a judeţului va contribui la accesarea proiectelor cu finanţare europeană

Consiliul Judeţean Gorj a finalizat implementarea unui proiect cu finanţare europeană care a avut drept scop elaborarea Strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Gorj până în anul 2020. Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a apreciat ca pozitiv demersul de elaborare a Strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Gorj pentru perioada 2011-2020 şi a menţionat că aceasta va fi un instrument ce va contribui la accesarea proiectelor cu finanţare europeană: „Strategia este flexibilă şi deschisă. Este utilă şi necesară judeţului. Am avut o strategie pentru perioada 2007-2013 şi ne-a ajutat să accesăm fonduri europene. Din 2013 va fi aplicată actuala strategie şi va contribui, de asemenea, la accesarea de fonduri nerambursabile. Proiectele care vor fi elaborate şi care vor viza domenii prevăzute în strategie vor primi punctaje mai bune. Strategia va contribui clar la accesarea de fonduri europene. Strategia urmăreşte şi efectuarea tuturor demersurilor pentru a elabora la nivel central un cadru legislativ favorabil judeţului. Redevenţa din minerit, de exemplu, să rămână judeţului. De ce să nu rămână un leu în Gorj din fiecare kilowat produs aici? Şi exemplele pot continua. E nevoie de un cadru de dezvoltare, de o strategie care să fixeze anumite coordonate clare. Cei care vor avea iniţiative în diferite domenii de activitate vor fi sprijiniţi de administraţie în direcţiile propuse în Strategie“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.  

Instruiri şi evaluări

Consiliul Judeţean Gorj a implementat proiectul „Euro-Strategie, Euro-Administraţie, Euro-Cetăţeni“, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative, Axa prioritară 1 „Îmbunătăţiri de structură şi proces ale managementului ciclului de politici publice“, Domeniul de intervenţie 1.1 „Îmbunătăţirea procesului de luare a deciziilor la nivel politico – administrativ“, Operaţiunea „Strategii de dezvoltare locală“. Scopul proiectului a constat în elaborarea Strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Gorj pentru perioada 2011-2020 prin îndeplinirea a două obiective specifice, şi anume: reactualizarea Strategiei de dezvoltare socio-economică a judeţului Gorj 2007-2013, pe baza principiilor şi practicilor dezvoltării durabile, şi instruirea a 125 de persoane din cadrul autorităţilor administraţiei publice locale din judeţul Gorj. În cele 15 luni de implementare s-a urmărit creşterea capacității de planificare strategică la nivelul autorităţilor administraţiei publice locale din judeţul Gorj și a capacității de absorbţie a fondurilor europene la nivelul judeţului, printr-o abordare inovativă care a vizat echilibrarea celor trei aspecte majore ale unei dezvoltări durabile: dezvoltarea economică, socială şi gestionarea echilibrată a resurselor şi a mediului natural, cu obţinerea mai multor rezultate. Au fost elaborate patru studii de cercetare pe domenii prioritare de dezvoltare a județului, respectiv: Studiul privind valorificarea patrimoniului natural, cultural şi istoric; Studiul privind managementul resurselor umane la nivelul autorităţilor administraţiei publice locale; Studiul privind accelerarea dezvoltării serviciilor comunitare de utilităţi publice; Studiul privind dezvoltarea infrastructurii de drumuri şi poduri din judeţul Gorj.

CJ Gorj a asigurat cofinanţarea

Procesul metodologic de elaborare a Strategiei de dezvoltare durabilă a județului Gorj pentru perioada 2011-2020 a fost amplu, conținând componenta de analiză socio-economică și realizare a studiilor de cercetare, având la bază principii generale precum cel al dezvoltării durabile, al participării şi transparenţei, al continuităţii şi coordonării, principiul responsabilităţii, cooperării şi coerenţei sau principiul subsidiarităţii. Atât cursanții, cât și lectorii au fost evaluați, prin completarea unor chestionare, persoanele instruite primind certificate de absolvire, conform HG nr. 1.066/2009. Valoarea totală a proiectului a fost de 781.500 de lei fără TVA, din care 664.275 de lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă Fondul Social European, în procent de 85%, 101.595 de lei valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional, în proporție de 13%, 15.630 de lei cofinanţarea eligibilă a Consiliului Județean Gorj, în cuantum de 2%, la care se adaugă 187.560 de lei, valoarea TVA.

Cadru pentru dezvoltarea socio-economică

Strategia de dezvoltare durabilă a judeţului Gorj pentru perioada 2011 – 2020 îşi propune să realizeze cadrul propice dezvoltării unui judeţ dinamic şi modern, axat pe cinci componente ale unei dezvoltări echilibrate pentru ca Gorjul să devină un judeţ „mai prosper“, „mai întreprinzător“, „mai turistic“, „mai verde“ şi „mai social“. Gorjul prosper se referă la forţa resurselor naturale şi angajamentul de a folosi zestrea economică existentă în mod cât mai înţelept. Prin Gorjul întreprinzător se susţine dezvoltarea unui mediu de mici întreprinzători, atât de necesari pentru crearea de locuri de muncă. Gorjul turistic se axează pe valorificarea şi preţuirea patrimoniului, iar Gorjul verde se bazează pe armonia relaţiei cu natura şi mediul. Nu în ultimul rând, Gorjul social se construieşte pe încredere, incluziune şi solidaritate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS