9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Iris“, adăpost pentru cei fără casă

„Iris“, adăpost pentru cei fără casă

În Centrul social de urgenţă pentru persoane fără adăpost Casa „Iris“ din Târgu Jiu se află 24 de gorjeni.  Aceștia fie provin din familii dezorganizate, fie au probleme cu alcoolul sau nu au nici un fel de venituri. Cu toate că adăpostul oferă cazare numai noaptea, cei mai săraci dintre târgujieni sunt lăsaţi să stea şi în timpul zilei în camerele încălzite. Unii dintre bătrânii cazați la Casa „Iris“ s-au ales cu degerături iernile trecute pentru că nu au avut un adăpost unde să fie feriţi de ger.

Cinci copii fără casă

Teodora Ciobanu, şefa Direcţiei Publice de Protecţie Socială din cadrul Primăriei Târgu Jiu, a precizat că la Centrul social de urgenţă sunt cazaţi şi cinci copii, alături de mamele lor.
Pe lângă un pat pe timp de noapte într-un spaţiu încălzit, primăria le poate oferi acestora, timp de şapte zile, şi câte o masă caldă de la Cantina de ajutor social.
„Motivele pentru care aceste persoane ajung la noi sunt diverse. Sunt oameni care şi-au pierdut casa sau care nu își permit să stea în chirie. Acum sunt cazaţi doisprezece bărbaţi, şapte femei şi cinci copii. Capacitatea de cazare este de 32 de locuri şi, în caz de nevoie, mai putem amenaja un spaţiu pentru 10 – 15 persoane. La Centrul de urgenţă au unde să doarmă, să se spele, să îşi gătească. Noi putem să îi ţinem în adăpost două luni, dar, în condiţii excepţionale, când este vorba de bolnavi sau copii, putem să prelungim termenul. Până la ora 20.00 se ocupă de ei asistenţii sociali, iar după 20.00 rămâne personalul de pază“, a menţionat Teodora Ciobanu, directoarea Direcţiei Publice de Protecţie Socială Târgu Jiu.
Ultima persoană fără adăpost adusă de poliţiştii locali la Centrul social de urgenţă este un doljean fără casă. Bărbatul a fost găsit aproape îngheţat în Gara Târgu Jiu.

Cluburile vârstei a treia scad facturile la gaze

Pentru a veni în sprijinul bătrânilor care au pensii mici şi nu reuşesc să se descurce cu plata facturilor la gaze, conducerea Primăriei Târgu Jiu a prelungit programul de funcţionare a celor cinci cluburi ale vârstei a treia din oraş. Programul normal de funcţionare este de luni până vineri, de la 8.00 la 20.00, iar din această săptămână cluburile funcţionează şi sâmbăta şi duminica, între orele 9.00 – 15.00. Sute de bătrâni vin zilnic la cluburile respective pentru a sta în căldură şi pentru a face economie la gazele pe care altfel le-ar consuma acasă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS