19.8 C
Craiova
joi, 13 august, 2020
Știri de ultima oră Local Adrian Năstase, condamnat la închisoare cu executare

Adrian Năstase, condamnat la închisoare cu executare

Fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat ieri la doi ani de închisoare de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în procesul „Trofeul calităţii“, în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru preşedinţie din partea PSD.
Potrivit minutei, pedeapsa aplicată este cu executare.
Cristina Rotaru, unul dintre cei trei judecători din complet, a considerat că Adrian Năstase trebuie achitat în acest dosar pe motiv că fapta nu există.
Lui Năstase i-a fost interzisă pentru o perioadă de doi ani exercitarea mai multor drepturi.
În acelaşi dosar, Irina Jianu, inspector general de stat în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), a fost condamnată la şase ani de închisoare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care s-a aplicat un spor de un an, astfel că aceasta va executa, dacă sentinţa va rămâne definitivă, şapte ani de detenţie.
Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL, şi soţii Marina Ioana şi Bogdan Popovici au primit fiecare câte şase ani de detenţie la care s-a aplicat un spor de un an, astfel că pedeapsa finală care ar urma să fie executată este de şapte ani.
Adrian Năstase, în solidar cu Irina Paula Jianu, Diana Gasparovici, Cristian Mihail Vasile, Marina Ioana Popovici şi Bogdan Popovici au fost obligaţi, de către instanţa supremă, la plata în solidar cu societăţile Arond SRL şi Eurografica SRL a peste trei miliarde de lei vechi despăgubiri către ISC.
Totodată, instanţa a decis confiscarea sumei de 38.217,220 lei de la Adrian Năstase, bani presupus obţinuţi prin fapta penală comisă.
ÎCCJ a decis menţinerea sechestrelor asigurătorii puse de către procurori pe 24 octombrie 2008 asupra mai multor bunuri ale inculpaţilor Jianu, Gasparovici, Popovici şi Vasile. Astfel, s-au menţinut sechestrele pe un apartament din Bacău al Irinei Jianu, un altul din Brăila al lui Gasparovici şi pe două apartamente din Bucureşti aparținând lui Vasile şi soţilor Popovici. În final, instanţa a dispus ca Jianu împreună cu Gasparovici să achite câte 1.467 de lei, ceea ce reprezintă un rest din onorariu expertului contabil din caz.
Totodată, Năstase împreună cu Jianu, Gasparovici şi Vasile vor avea de plătit câte 50.000 de lei cheltuieli judiciare către stat, în vreme ce soţii Popovici vor avea de plătit 50.800 de lei cheltuieli judiciare către stat.
Decizia poate fi contestată la Completul de cinci judecători al ÎCCJ.
Adrian Năstase a declarat ieri, comentând decizia de condamnare a sa la doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul calităţii“, că este vorba despre o decizie „politică“ şi „murdară“, menţionând că va face recurs.
Năstase a spus că în cursul dimineţii, înainte de publicarea deciziei, au avut loc „negocieri“.
„Plătesc pentru că în aceşti ani am avut curajul să îl înfrunt pe Traian Băsescu şi pe oamenii săi, şi pentru că am avut curajul să îl înfrunt pe Daniel Morar şi pe oamenii săi“, a spus Adrian Năstase.
El a subliniat că întregul dosar este unul „politic“ și a spus că va face recurs.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

ȘTIRI GdS

Gorj: Scandal în Runcu. Mamă și fiu, răniți de...

Polițiști din cadrul Secției 1 Rurală Târgu Jiu au fost sesizați astăzi prin apelul 112 că pe raza comunei Runcu ar fi...

Ovidiu Flori nu mai poate candida la Primăria Ișalnița

Tribunalul Dolj a respins, miercuri, 12 august, apelul formulat de PSD Dolj împotriva deciziei Judecătoriei Craiova care a admis contestaţia depusă de...

Dolj: 105 agenți economici, verificați dacă respectă măsurile anti-COVID

Autoritățile doljene au efectuat în ultimele 24 de ore acțiuni de control pentru verificare respectării măsurilor de pevenire a răspândirii virusului COVID-19....

Directorul APIA Dolj şi directorul de imagine din CJ...

Directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Dolj şi soţia sa, director executiv al Direcţiei de Imagine şi Coordonare Instituţii Subordonate...

Noile platforme de gunoi, pe post de parcare

Maşini parcate pe noile platforme de gunoi

Craiova: Tânăr identificat după ce ar fi comis mai...

Polițiști din cadrul Secției Craiova au identificat, ieri, un tânăr de 29 de ani, din municipiu, bănuit de comiterea infracțiunii de furt...