27.3 C
Craiova
marți, 15 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjCJ a votat bugetul şi strategia de dezvoltare a judeţului Gorj

CJ a votat bugetul şi strategia de dezvoltare a judeţului Gorj

Consiliul Judeţean (CJ) Gorj a votat în şedinţa care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute bugetul judeţului pentru anul 2012, precum şi strategia de dezvoltare a judeţului Gorj până în anul 2020. Hotărârea privind aprobarea bugetului propriu general al judeţului Gorj pe anul 2012 a vizat, în primul rând, repartizarea excedentului bugetului local înregistrat pe 31.12.2011, în cuantum de 5.278,19 mii lei. Consiliul judeţean a aprobat bugetul propriu general al judeţului Gorj pe anul 2012, la partea de venituri, în sumă de 236.622,93 mii lei. În ceea ce priveşte capitolul cheltuieli, suma aprobată este de 245.237,59 mii lei. Bugetul local al judeţului Gorj pe anul 2012 are aprobată la partea de venituri suma de 167.294,27 mii lei, iar la partea de cheltuieli suma de 172.572,46 mii lei. Nu în ultimul rând, în cadrul proiectului de hotărâre a mai fost aprobat bugetul centralizat al instituţiilor publice şi activităţilor finanţate parţial din venituri proprii pe anul 2012, la partea de venituri în sumă de 75.650,66 mii lei, suma destinată capitolului cheltuieli fiind de 78.987,13 mii lei. Totodată, consilierii judeţeni şi-au dat acordul şi pentru programul de investiţii publice pe anul 2012, sinteza finanţării programelor pe anul 2012 şi a listelor de investiţii.

Buget mai mic

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de faptul că bugetul judeţului Gorj este mai mic decât cel din anul anterior. Proiectul de buget a fost supus dezbaterii publice, primind îmbunătăţiri faţă de forma iniţială. „Oricine a avut posibilitatea de a se exprima în legătură cu modul în care a fost proiectat acest buget. Nu mi-am ascuns niciodată nemulţumirea că sumele sunt mai mici decât cele de anul trecut. Bugetul pe anul 2012, comparativ cu bugetul pe anul 2011, are o diminuare la capitolul venituri în proporţie de 6%. De asemenea, bugetul din 2012, faţă de anul trecut, are o diminuare a capitolului cheltuieli cu 8%. Acestea sunt sumele şi a trebuit să ne încadrăm în ele. Listele de investiţii sunt clare şi prioritate au avut investiţiile deja începute, pentru a le putea finaliza. Tot ca o prioritate sunt şi cofinanţările proiectelor care au finanţări de la Uniunea Europeană“, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

Strategie de dezvoltare

Tot în ultima şedinţă a consiliului judeţean a fost aprobată şi Strategia de dezvoltare durabilă a judeţului Gorj pentru perioada 2011-2020. Strategia de dezvoltare durabilă a judeţului Gorj pentru perioada 2011-2020 va fi comunicată tuturor factorilor interesați (unităților administrativ-teritoriale din județul Gorj, instituțiilor publice din subordinea Consiliului Județean Gorj, serviciilor deconcentrate, reprezentanților societății civile și reprezentanților mediului de afaceri) și va fi postată pe site-ul instituției (www.cjgorj.ro).
Strategia a fost realizată în cadrul proiectului „Euro-Strategie, Euro-Administraţie, Euro-Cetăţeni“, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative 2007-2013, Axa prioritară 1. „Îmbunătăţiri de structură şi proces ale managementului ciclului de politici publice“, Domeniul de intervenţie 1.1. „Îmbunătăţirea procesului de luare a deciziilor la nivel politico-administrativ“, Operaţiunea „Strategii de dezvoltare locală“. Obiectivul general al Programului Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative, prin care a fost finanţat proiectul mai sus-menționat, este acela de a contribui la crearea unei administraţii publice mai eficiente şi mai eficace în beneficiul socio-economic al societăţii româneşti. Prin proiectul „Euro-Strategie, Euro-Administraţie, Euro-Cetăţeni“ s-a urmărit echilibrarea celor trei aspecte majore ale unei dezvoltări durabile: dezvoltarea economică, socială şi gestionarea echilibrată a resurselor şi a mediului natural. Strategia de dezvoltare a judeţului Gorj se axează pe cinci componente: prosperitate, întreprinzători, turism, ecologie, incluziune socio-profesională.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS