10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScandal în consiliul local

Scandal în consiliul local

După ce a rezistat mai mult de o oră în faţa tirului de interpelări ale consilierilor locali, primarul Craiovei s-a enervat şi a plecat, în urma unei dispute cu reprezentanţii PDL

Şedinţa de ieri a Consiliului Local Craiova a fost scena unui teatru ieftin, în care primarul Antonie Solomon şi consilierii PDL au încercat fiecare să-şi asume meritele pentru deszăpezirea oraşului.
Discuţiile pe acest subiect au fost declanşate de o interpelare adresată primarului de către consilierul local pesedist Florentin Tudor.
„Vreau să-mi exprim nemulţumirea cu privire la gestionarea deszăpezirii în municipiul Craiova. Am discutat cu mai mulţi taximetrişti, care ne-au spus că utilajele, în loc să funcţioneze la capacitate maximă toată noaptea, şi-au făcut apariţia abia azi-dimineaţă (ieri-dimineaţă – n.r.), atunci când oraşul era deja acoperit de zăpadă. În acest context, aş vrea să ştiu şi eu cine a coordonat activitatea de deszăpezire?“, a întrebat Tudor.

„A fost o noapte
de groază, o calamitate
în Craiova“

Luând cuvântul pentru a da un răspuns, primarul Craiovei s-a arătat mirat de o asemenea interpelare, susţinând că ar fi meritat mai curând laude pentru modalitatea în care a decurs deszăpezirea.
„Domnule consilier, eu credeam că ne felicitaţi pentru modul în care am acţionat azi-noapte (în noaptea de miercuri spre joi – n.r.)! Coordonarea a făcut-o Nicu Tuţu, directorul adjunct de la Direcţia de Servicii Publice – în nici un caz cei de la Salubritate! – ajutat fiind de Sorin Ciobanu (director executiv la Salubritate – n.r.) şi în dimineaţa asta (ieri-dimineaţă – n.r.) de Dan Petre (directorul tehnic al Salubrităţii – n.r.). A fost o noapte albă şi la propriu, şi la figurat, adică au fost căderi abundente de zăpadă cum n-am văzut în ultimii 30 de ani. Vreau să vă spun că sunt trei oameni spitalizaţi de epuizare (dintre cei care au lucrat la deszăpezire – n.r.) şi vreo cinci utilaje căzute, în condiţiile în care s-a acţionat toată noaptea. La ora 1.00 nu mai ştiau ce să facă aceşti oameni care lucrau pe utilaje. A fost o noapte de groază, chiar o calamitate în Craiova. De mult nu s-a întâmplat aşa ceva. Şi totuşi, pe străzile principale, pe bulevarde, se circulă. Noaptea s-a lucrat cu toate utilajele!“, i-a răspuns Antonie Solomon.
Consilierul local a insistat: „Din punctul meu de vedere, cred că nu s-a gestionat prea bine situaţia deszăpezirii“.
„Eu vă spun că s-a muncit, şi pe principalele artere se poate circula. Dar trebuie să înţelegeţi că a fost o adevărată calamitate pentru oraşul nostru“, i-a spus din nou Solomon.

„Nu vă comportaţi
ca o femeie de serviciu de la SPIACT!“

O reprezentantă a PDL în legislativul local s-a arătat deranjată de faptul că primarul nu i-a numit pe toți cei care au contribuit la deszăpezirea Craiovei.
„Domnule primar, sunteţi cu două feţe. Spuneţi că vreţi să purtaţi un dialog cu noi, dar de ce n-aţi spus întreaga echipă care a lucrat la deszăpezire? Ce, Sirop a dormit? De ce n-aţi spus şi de el?“, a întrebat Ana Gheorghe, consilier local PDL, nemulţumită că primarul a „uitat“ să-l menţioneze printre cei care au contribuit la deszăpezire și pe colegul ei de partid, Flavius Sirop, directorul general al Salubrităţii.
„Nu intru în dialog cu dumneavoastră. Eu am două feţe, dar dumneavoastră n-aveţi nici un obraz! Trebuia să arătaţi în consiliul acesta că sunteţi o doamnă, nu să vă comportaţi ca o femeie de serviciu de la SPIACT“, i-a dat replica primarul, făcând aluzie la meseria de bază a reprezentantei PDL din consiliul local, pe fondul zâmbetelor discrete ale celorlalţi consilieri locali.
Şi totuşi, afrontul adus pedeliştilor de Solomon n-a rămas fără urmări. Câteva minute mai târziu, consilierul local pedelist Mărinică Dincă, lăsat fără atribuţiile de viceprimar de către edil, a luat şi el cuvântul, pentru a-i reproşa lui Solomon că primăria n-a fost în stare în aproape un an să se apuce de extinderea cimitirului Ungureni, deşi banii au fost alocaţi încă de la începutul lui 2011.
În acel moment, Antonie Solomon le-a spus consilierilor: „O să vă arăt că am nu numai două feţe, ci şi mai mult caracter decât alţii!“, apoi s-a ridicat şi a plecat din sala de şedinţe a legislativului local.
Până la urmă, s-a dovedit că, în cazul extinderii cimitirului, întârzierea nu a fost din vina primarului. Explicaţia a dat-o un alt consilier, liberalul Emilian Ştefârţă, cel care, în calitate de arhitect, a proiectat „pro bono“ această lucrare.
„Nu s-a făcut licitaţia pentru că proiectului de extindere a cimitirului Ungureni îi lipsesc două avize – unul de la Direcţia Sanitară şi altul de la Apele Române -, care sunt în curs de obţinere“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS