6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljul, îngropat în zăpadă

Doljul, îngropat în zăpadă

Nervi întinşi la maximum în prima dimineaţă în care Doljul a fost îngropat în zăpadă. La şedinţa comandamentului de iarnă, prefectul Nicolae Giugea a cerut CEZ să ia măsuri pentru a restabili alimentarea cu energie electrică a mai multor localităţi şi a acuzat faptul că pe drumurile judeţene s-a acţionat cu întârziere.

Prefectul de Dolj (foto) era un car de nervi ieri la prima oră a dimineţii. „Daţi-mi datele reale, pentru că voi îmi spuneţi una, iar primarii se plâng că nu îi ajută nimeni“, le-a cerut Nicolae Giugea reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, după ce a aflat că zeci de localităţi din judeţ au rămas fără curent electric. „Cei de la CEZ nu au vrut să intervină pe timp de noapte“, i-a răspuns şeful ISU Dolj, colonelul Liviu Răducan. Atunci, prefectul şi-a îndreptat tirul asupra reprezentantului CEZ în comandament. „Am sunat la CEZ la telefon şi mi-a cântat muzica o oră, de-mi sună şi acum în urechi“, i-a reproşat Giugea acestuia. „Este o situaţie deosebită în instalaţii. Avem o mie de posturi nealimentate“, a explicat reprezentantul CEZ. „Astea sunt urmările unei investiţii insuficiente în infrastructură“, i-a replicat Giugea. „Nu putem interveni din cauza drumurilor blocate“, a încercat să pareze omul CEZ-ului. „Dar la debranşare ajungeţi imediat“, l-a fixat prefectul cu privirea. După îndelungi discuţii şi după ce şi-au împărţit sarcinile, prefectul a acuzat şi Societatea de Drumuri (LDP) a Consiliului Judeţean Dolj că intervine cu întârziere pe drumurile judeţene. „A fost surprinzător pentru mine să constat că la Pieleşti, acolo unde am avut o situaţie cu trei tiruri, LDP nu a intervenit în ultimele 12 ore“, a spus Giugea. Acesta le-a reproşat şi celor de la CEZ că intervenţiile lor sunt foarte lente. „Pe vremea RENEL, când nu era privatizată Electrica, se mobilizau excepţional în situaţii de urgenţă“, a mai spus el.

Utilaje înzăpezite şi sate fără curent electric

În ciuda faptului că Doljul a fost acoperit de zăpadă şi se circula în condiţii dificile, nici un drum naţional sau judeţean nu era blocat ieri. Probleme au fost pe anumite drumuri comunale care au fost acoperite de nămeţi. 50 de localităţi rămăseseră ieri fără curent electric şi aproape 40 de şcoli au fost închise. „Am dispus ca şcolile care nu pot fi încălzite să fie închise. De asemenea, au fost alocate paturi de urgenţă în spitalele din judeţ“, a spus prefectul. Tot ieri, două utilaje ale LDP au alunecat în şanţ în zona Segarcea. Primul încerca să degajeze zăpada de pe drum şi a alunecat într-o parte. Alt utilaj a încercat să-l tracteze, dar a avut aceeaşi soartă. Salvarea a venit de la utilajele omului de afaceri Mihai Anghel, căruia i s-a solicitat ajutorul. De asemenea, mai multe ambulanţe au rămas împotmolite în zăpadă, dar situaţia s-a rezolvat în cele din urmă. Trei tiruri au avut probleme la Pieleşti, cei de la ISU fiind obligaţi să-l tragă în lateralul drumului pe unul dintre ele ca să nu încurce circulaţia.

Lăsaţi maşinile acasă!

Potrivit prefectului, şoferii ar putea să-şi facă viaţa mai uşoară în aceste zile. „La Craiova stratul de zăpadă a atins 60 de centimetri. Va veni o perioadă geroasă. La nivelul judeţului se anunţă temperaturi de până la minus 17 grade Celsius. Fac apel la şoferi să lase maşinile acasă, dacă pot. Fac apel la doljeni să aibă grijă şi de ceilalţi vecini dacă ştiu că sunt singuri. Sunaţi la 112 dacă aveţi nevoie“, a spus prefectul. El a declarat că în Craiova a rămas surprins de anumiţi şoferi inconştienţi care făceau piruete cu maşinile în plină stradă. „Azi-noapte am fost surprins de prezenţa unor teribilişti care făceau piruete“, a spus el. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS