15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalReîncepe goana după locurile din învăţământul primar

Reîncepe goana după locurile din învăţământul primar

Înscrierile făcute de şcoli până acum nu vor fi luate în considerare. În luna martie, părinţii care şi-au înscris deja copiii la grupa pregătitoare sau, după caz, la clasa I, pentru anul şcolar 2012-2013, trebuie să se adrese încă o dată şcolilor respective. „Înscrierea copiilor care trebuie să înceapă învăţământul primar demarează pe 5 martie. Nu vor fi valabile înscrierile făcute până în acest moment“, a atras atenţia Mihaela Moţăţeanu, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, la şedinţa cu directorii organizată ieri, la Craiova.

Calendarul de înscriere a copiilor în învăţământul primar

Conform calendarului, există anumite perioade în care părinţii pot să-şi înscrie copiii la şcoală. „Înscrierea în clasa pregătitoare şi în clasa I se face în etape succesive. În perioada 5-16 martie 2012, vor fi înscrişi copiii care vor să învețe la şcoala de circumscripţie (cea la care este arondat copilul, în funcţie de adresa la care locuieşte). Cei care solicită înscrierea la o altă unitate de învâțământ trebuie să se adreseze şcolilor respective în perioada 20-27 martie 2012“, a spus Mihaela Moţăţeanu. Copiii care nu au fost admişi la alte unităţi de învăţământ, precum şi cei care nu au participat la nici o etapă anterioară de înscriere, în perioada 23-25 aprilie vor putea solicita înscrierea la şcoala de circumscripţie. Părinţii care nu vor reuşi să-şi înscrie copiii la şcoală în nici una dintre aceste perioade mai au însă o şansă. „În perioada 2-9 mai se pot înscrie copiii care nu au participat la etapele anterioare sau nu au fost înmatriculaţi din diverse motive“, a adăugat Mihaela Moţăţeanu. Aceasta a atras atenţia asupra faptului că, deși părinţii pot să opteze pentru orice unitate şcolară doresc, spre deosebire de anii trecuţi, aceștia nu-şi vor putea înscrie copiii la mai multe unităţi de învăţământ deoarece procesarea solicitărilor este informatizată, iar aplicaţia informatică nu va permite înscrieri multiple.

Criteriile generale de departajare a copiilor

La fel ca în anii precedenţi, fiecare locuinţă este arondată unei şcoli de circumscripţie, care are obligaţia de a şcolariza copilul, dacă părintele solicită acest lucru. Copiii din circumscripţie au întâietate la locurile disponibile. „În situaţia în care pentru o anumită unitate de învățământ sunt mai multe solicitări decât numărul de locuri disponibile după înscrierea copiilor din circumscripţie, departajarea celor înscrişi se va face în funcţie de anumite criterii. Acestea constau în existenţa unui certificat medical de încadrare în grad de handicap sau existenţa unui document care dovedeşte că elevul este orfan de ambii părinţi sau provine de la o casă de copii“, a mai spus Mihaela Moţăţeanu. Avantajaţi la înscriere sunt şi copiii orfani de un părinte sau proveniţi din familii monoparentale, copiii de dascăli şi cei care au un frate sau o soră în unitatea de învăţământ în care solicită înscrierea. „Pe lângă aceste criterii obligatorii, unităţile de învăţământ pot stabili şi criterii specifice, în cazul în care există mai mulţi copii care nu pot fi departajaţi de criteriile anterioare“, a adăugat Mihaela Moţăţeanu. Sunt strict interzise testările sau alte metode de ierarhizare valorică a copiilor.

Amenajarea sălilor pentru clasele pregătitoare necesită investiţii suplimentare

Clasele de curs din unităţile şcolare în care-şi vor desfăşura activitatea elevii din clasa pregătitoare necesită investiţii suplimentare în mobilier. Asta deoarece sala de clasă trebuie să fie adaptată nevoilor vârstei copiilor în aşa fel încât să permită învăţarea prin joc şi pregătirea pentru clasa I. „Banii pentru amenajarea acestor clase vor fi furnizaţi de minister şi de administraţia publică locală. La 1 septembrie, toate unitățile de învățământ care au în planul de şcolarizare o grupă pregătitoare vor fi gata să-și primească elevii“, a declarat Mihaela Moţăţeanu, inspector şcolar general al ISJ Dolj. În ceea ce privește unităţile şcolare care au în structura lor şi grădiniţe, clasa pregătitoare îşi poate desfăşura activitatea în cadrul grădiniţei respective.

Cum se face înscrierea?

Înscrierea copiilor se va face în urma completării de către personalul şcolii a unei fişe-tip de înscriere, în prezenţa părinţilor care vor semna pentru validarea corectitudinii datelor înscrise. Pentru completarea acesteia, părintele va depune la secretariat o fotocopie a cărţii sale de identitate şi o fotocopie a certificatului de naştere a copilului. Acestea vor fi însoţite de documentele în original. În situaţia în care părintele optează pentru înscrierea copilului într-o altă şcoală decât cea de circumscripţie, acesta va depune şi documentele care dovedesc modul în care sunt îndeplinite criteriile de departajare. 

Informaţii suplimentare

Informaţii suplimentare referitoare la înscrierea copiilor în clasa pregătitoare se pot afla atât de la unităţile şcolare, cât şi sunând gratuit la Telverde 0 800 816 251 (valabil pentru Dolj). În cazul în care la şcoală li se cere o sumă de bani sau orice alt avantaj material, părinţii pot reclama acest lucru la Telverde 0 800 801 100. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS