16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMoţăţei, comuna oamenilor mândri

Moţăţei, comuna oamenilor mândri

Într-un an în care mai multe primării din judeţul Dolj s-au plâns că nu le ajung banii nici de salarii, în Moţăţei s-au găsit fonduri pentru funcţionarea primăriei, ba chiar s-au făcut şi economii

Soluţia adoptată de Primăria Moţăţei – mai de voie, mai de nevoie – e simplă: reducerea numărului de angajaţi pentru încadrarea în plafonul maxim de salarii.
„Prin organigramă avem 53 de posturi pentru personalul propriu, dar funcţionăm cu 19 mai puţin, deci cu numai 34 de angajaţi. Nici să angajăm alţii nu prea mai putem pentru că este regula aceea potrivit căreia nu poţi să angajezi unul decât dacă pleacă şapte, dar asta înseamnă să plece şapte după apariţia legii, ceea ce nu s-a întâmplat. Ne confruntăm cu probleme mai ales la agenţii agricoli şi agenţii fiscali. Localitatea are 12.000 ha de extravilan şi efectiv nu avem decât trei agenţi agricoli, plătiţi cu salarii de 700 de lei net. Cu agenţii fiscali, aceeaşi problemă: avem practic unul singur, pentru că al doilea ţine loc şi de casier şi se ocupă şi de problemele de urbanism“, explică Marin Roşu, contabilul-şef al Primăriei Moţăţei.
„Apoi, sunt şi alte probleme. Unii zic că se elimină birocraţia cu ajutorul calculatoarelor. Dimpotrivă, mie mi se pare că este mai multă, pentru că trebuie să ţii situaţiile şi pe hârtie, şi pe calculator“, îl completează viceprimarul Marian Duţă.

Economii de la salarii

Şi totuşi, strângând cureaua, Primăria Moţăţei s-a descurcat exemplar cu banii.
„Bugetul pentru secţiunea de funcţionare a fost pe 2011 de circa 4,1 milioane de lei. Faţă de alte localităţi, consiliul local împreună cu domnul primar şi angajaţii primăriei sunt oameni realişti. Nu se cheltuiesc bani degeaba, ci s-au făcut doar cheltuielile necesare. Am drămuit aşa de bine banii încât la sfârşitul anului am realizat un excedent al secţiunii de funcţionare de aproape un milion de lei. Practic, am realizat o economie de 25%“, se laudă contabilul-şef al Primăriei Moţăţei. Şi are şi de ce. Pentru că n-au datorii nici la buget şi nici la parteneri. Mai mult, numeri pe degetele unei mâini comunele doljene unde cheltuielile de navetă ale cadrelor didactice au fost decontate la zi şi integral, iar Moţăţeiul este una dintre aceste localităţi.

O piaţă şi un parc

O parte din banii economisiţi au luat drumul investiţiilor. Aşa se face că, din puţinul bugetului local, în fiecare an se pot vedea realizări noi în comună. În 2011, spre exemplu, s-a finalizat noul dispensar uman de la Moţăţei Gară, al doilea din localitate după cel din Moţăţei sat, care găzduieşte din 2009 cabinetele celor trei medici de familie şi un cabinet de medicină dentară.
În centrul comunei, lângă târg, s-a ridicat o piaţă agroalimentară modernă, cum nici în Craiova nu prea găseşti, şi care a costat vreo 650.000 de lei. Piaţa urmează să fie dată în curând în folosinţă, după ce va fi racordată la reţeaua de electricitate.
Tot în 2011, primăria a achiziţionat de la un sătean un teren de circa 7.000 mp situat în centrul comunei.
„Terenul, aflat în vecinătatea Şcolii nr. 2, a fost revendicat şi câştigat de fostul proprietar. Rămăsesem fără o parte din curtea şcolii. Ba, mai mult, în curtea fostei clădiri a CAP-ului, în care ulterior a funcţionat un dispensar, avem un puţ forat pentru sistemul de alimentare cu apă al comunei. Acesta rămăsese în curtea proprietarului. Am făcut toate demersurile şi am cumpărat acest teren. Acum am vrea să reabilităm clădirea fostului dispensar şi să mutăm acolo o parte din serviciile primăriei. În plus, curtea şcolii se reîntregeşte, iar jos, aproape de strada principală, vom amenaja un parc în cursul acestui an. Parcul este, de altfel, pe lista de investiţii din 2012“, a spus Marian Duţă, viceprimarul comunei.
Aşadar, pe terenul din faţa şcolii se va amenaja de la primăvară un parc, cu bănci, spaţii verzi, alei şi podeţe peste apa Balasanului, care străbate comuna.

Toaletă P+1

Cei care nu se mulţumesc cu o plimbare în parc vor avea parte de la toamnă de un stadion modernizat al echipei de fotbal Flacăra Moţăţei. Din bugetul local se vor construi gradene şi vestiare şi se vor aduce utilităţile pe stadionul de lângă piaţă, acolo unde în timpul săptămânii se desfăşoară şi o parte din orele de sport ale elevilor, graţie unuia dintre cei mai iubiţi dascăli din comună – profesorul de sport Florin Dumitru – care a creat şi o echipă de fotbal juniori în localitate.
Şi dacă tot am ajuns la elevi, anul trecut s-a elaborat documentaţia tehnică pentru construirea unui grup sanitar pe două niveluri (P+1) la Şcoala nr. 1.
Tot pe lista de investiţii pe 2012 se află şi reabilitarea celor două cămine culturale. În mare, la cel de la Dobridor se va schimba tâmplăria de lemn, veche de câteva zeci de ani, cu una nouă, cu geam termopan. Cel din centrul Moţăţeiului va primi o scenă cu cortină şi un sistem acustic modern.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS