10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalApa, eterna problemă

Apa, eterna problemă

Cu ceva timp în urmă, autorităţile din Moţăţei inaugurau cu mult fast o reţea de apă curentă bazată pe puţuri săpate la peste 60 m adâncime. Această reţea e sublimă, doar că apa pe care o livrează la robinete… nu e potabilă!
„Apa e bună în sensul că o avem. Din punct de vedere al potabilităţii, însă, e o problemă, adică are nitraţi şi nitriţi, ceea ce o face nepotabilă. Situaţia asta a fost încă de la inaugurarea sistemului de alimentare cu apă.
Imediat după ce a fost făcut sistemul de alimentare cu apă, s-a făcut şi o staţie de tratare a apei. Constructorul a zis că e suficient, că apa va fi bună de băut, însă imediat ce am preluat-o noi de la Consiliul Judeţean, care fusese beneficiarul lucrării, şi am făcut demersuri pentru obţinerea autorizaţiei sanitare, s-a văzut încă de la primele probe că apa nu e potabilă, în ciuda staţiei de tratare şi filtrare“, povesteşte Marian Duţă, viceprimarul comunei.

Soluţia costă

Până la urmă, investiţia n-a fost deloc inutilă. Dimpotrivă, profitând şi de preţul apei – mult mai mic decât dacă ar fi fost potabilă – sătenii o folosesc din belşug la udat grădinile. Aşa se face că vara sunt perioade lungi în care nu curge nici o picătură de la robinet.
„Toată lumea întreabă: «Dom’le, de ce opriţi apa?» Noi n-o oprim, se opreşte singură, întrucât cele patru puţuri care există acum nu fac faţă consumului“, explică Marian Duţă. De aceea, primarul şi consilierii se gândesc de unde pot să mai economisească nişte bani pentru a fora încă un puţ de adâncime, care să acopere deficitul de apă.
Principala problemă rămâne însă potabilitatea apei. În acest sens, autorităţile locale s-au adresat mai întâi celor care au construit iniţial sistemul, pentru a găsi o soluţie.
„Am luat legătura cu cei care au construit reţeaua de apă – firma Mivan Kier. Au venit, au văzut care e treaba şi au spus că staţia pe care o avem face faţă, dar nu în totalitate şi că, dacă ar mai lucra încă o asemenea staţie de tratare, s-ar rezolva problema. Tocmai de aceea, pentru anul 2012 am trecut pe lista de investiţii o asemenea staţie de filtrare-tratare.
Cheltuiala e foarte mare, dar n-avem de ales. Restricţionăm apa, vedem ce-om face, dar trebuie mai întâi să fie potabilă, pentru că nici cea din fântâni nu e bună. Chiar e mai proastă decât cea de la robinet, chiar şi aşa nepotabilă cum e“, spune viceprimarul comunei.
„Am prins pe lista de investiţii din acest an suma de 250.000 de lei pentru această nouă staţie de filtrare. Ştim ce vrem. Problema este să găsim şi un furnizor care să ne garanteze cel puţin în perioada de garanţie, dar şi ulterior, că apa va fi potabilă“, a menţionat Marin Roşu, contabilul Primăriei Moţăţei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS