3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPoliţiştii bat în poartă la Pleşoi

Poliţiştii bat în poartă la Pleşoi

Situaţie de râsu-plânsu’ la Primăria Pleşoi. Fostul primar l-a turnat pe actualul edil-şef la poliţie pentru nereguli în cheltuirea banilor publici, dar a ajuns să fie el cercetat de Direcţia Generală Anticorupţie în calitate de făptuitor. Primarul din prezent se jură pe Dumnezeu că nu el este cel care i-a trimis pe poliţişti pe capul fostului. Dincolo de declaraţii rămân banii publici cheltuiţi nejustificat pe lucrări neefectuate, aşa cum au constatat inspectorii Camerei de Conturi Dolj.

Un raport incendiar al Camerei de Conturi Dolj referitor la activitatea Primăriei Pleşoi pe anul 2010 a scos la iveală războiul pe viaţă şi pe moarte între fostul primar Ion Ionescu, în prezent consilier local, şi actualul edil-şef, Vasilică Crişu. Chiar dacă s-au axat pe cheltuirea banilor publici în cursul anului 2010, inspectorii Camerei au prezentat situaţia mai multor contracte de achiziţii publice care au fost încheiate în mandatele celor doi primari.
Raportul prezintă la început problemele cotidiene ale primăriilor din judeţ, cum ar fi lipsa indicatorilor de performanţă pentru activităţile desfăşurate, a monitorizării riscurilor, a programelor de dezvoltare a sistemelor de control managerial sau a reglementărilor interne cu privire la angajare, salarizare şi promovare. De exemplu, în 2010, inspectorii cu constatat că, din cauza lipsei procedurilor, primăria nu a încasat la bugetul local taxe şi impozite de aproape 180.000 de lei (circa 40.000 de euro – n.r.). Dincolo de acest aspect, consecinţele ar putea fi mai grave pentru primărie, potrivit inspectorilor, care susţin că absenţa procedurilor poate duce la producerea unor fraude din gestionarea sumelor în numerar. Nici legislaţia privind salarizarea nu a fost respectată întocmai. Personalul primăriei a primit nelegal în ianuarie un spor de dispozitiv de peste 1.700 de lei, prime de Crăciun de 2.450 de lei sau premii de 8 martie de 450 de lei.

Bani cheltuiţi pe lucrări inexistente

Lucrurile „grele“ din raport de-abia acum încep, iar ele îşi au punctul de pornire înainte de schimbarea de ştafetă la cârma primăriei din 2008. Pe baza sesizărilor primite, inspectorii Camerei au constatat mai multe probleme privind cheltuirea banilor publici. Un subiect fierbinte îl reprezintă lucrările de construire a podului pe DC 601 şi a 11 podeţe peste pârâul Pleşoiu, afectat de inun­daţii. Întinsă pe perioada 2006-2010, lucrarea a fost finanţată cu aproape 1,5 milioane de lei, iar contractul a fost semnat de Primăria Pleşoi cu firma Tecond pentru suma de 1,3 milioane de lei. Potrivit inspectorilor, în acest caz, primăria a efectuat plăţi nejustificate de peste 170.000 de lei (aproximativ 40.000 de euro – n.r.). Probleme mari au fost şi în privinţa modului de achiziţie şi executare a investiţiei de la grădiniţa cu program normal din comună. Inspectorii acuză primăria că nu a stabilit criterii de calificare şi de selecţie a firmelor ofertante, aşa cum îi dădea dreptul legislaţia privind achiziţiile publice. Ca urmare a acestui fapt, spun inspectorii, oferta nu a fost analizată de către comisia de evaluare şi nici nu s-au solicitat lămuriri de la ofertanţi în legătură cu dotarea tehnică. Aşa se face că firma care a câştigat contractul nu avea dotarea necesară unei astfel de lucrări, aşa cum reiese chiar din anexa cu dotările depusă de firma respectivă. Din cauza acestor lipsuri, lucrarea nu fusese finalizată nici la data controlului, în perioada octombrie – noiembrie 2011. Cu toate acestea, şcoala cu clasele I-VIII, cea care a plătit alături de primărie pentru lucrări, a achitat nejustificat firmei constructoare suma de 348.000 de lei.

Alt contract, alte probleme

Probleme în cheltuirea banilor au fost şi la repararea şi dotarea cu utilităţi a şcolii din Pleşoi şi celei din localitatea Milovan. Pentru acestea, şcoala din Pleşoi a încheiat în 2008 un contract  de peste 200.000 de lei care trebuia dus la capăt în 39 de zile. Inspectorii au constatat că firma a fost plătită pentru lucrări pe care nu le efectuase, în valoare de peste 70.000 de lei. Lucrări neexecutate au fost descoperite la ambele şcoli. Bani plătiţi nelegal au fost şi pentru lucrările de consolidare a şcolii din Pleşoi, contractul fiind încheiat de primărie în anul 2007. Din suma de aproximativ 500.000 de lei, cam 50.000 de lei au fost achitaţi nejustificat pentru lucrări inexistente, spun inspectorii. Alte lucrări plătite, dar neexecutate au fost la contractul din 2010 pentru lucrări de instalaţii electrice şi împrejmuiri la sediul vechi al şcolii din Pleşoi. Peste 10.000 de lei au fost achitaţi nejustificat, spun inspectorii, care au mers pe teren să vadă lucrarea cu ochii lor. Altă lucrare cu probleme este cea din 2007 pentru proiectarea şi realizarea instalaţiei de încălzire centrală cu combustibil solid la aceeaşi şcoală din Pleşoi. În cadrul contractului de aproape 200.000 de lei, firma desemnată câştigătoare a efectuat lucrări care nu fuseseră prevăzute în caietul de sarcini şi, culmea, a primit şi bani pentru ele. Unele situaţii de lucrări, spun inspectorii Camerei, nu sunt semnate nici de beneficiar, nici de constructor. De asemenea, deşi facturile erau emise pe numele consiliului local, plăţile au fost efectuate de şcoală prin ordine de plată. Suma asupra căreia planează mari semne de întrebare este de 65.000 de lei.

Primarul din Pleşoi: Eu nu sunt vinovat

Contactat telefonic, primarul din Pleşoi, Vasilică Crişu, s-a disculpat spunând că problemele sesizate de Camera de Conturi datează de pe vremea fostului primar, iar pentru cele care totuşi au apărut în timpul mandatului său nu el trebuie să dea explicaţii, ci conducerea şcolii din comună. „După venirea Camerei de Conturi, am chemat firmele şi diriginţii de şantier la discuţii şi facem o comisie care să analizeze situaţia. În realitate, mare parte din lucrări sunt făcute, dar, în momentul controlului, în primărie nu existau documentele justificative, care se aflau la firme. De exemplu, în cazul podului, cantitatea de beton şi fier care s-a folosit a fost dublă, dar de vină a fost proasta gestionare a documentelor“, a spus Crişu. Întrebat cum explică problemele apărute în mandatul său, primarul a pasat problema la şcoală. „Nu eu am semnat acele contracte, ci şcolile. De la firmele care au fost plătite, dar nu au executat lucrările vom recupera banii executând garanţiile depuse, care acoperă în mare parte prejudiciul. Dacă nu venea Camera de Conturi, nu ştiam ce documente lipsesc. Fostul primar este un reclamagiu, dar, de fapt, el este cel cercetat“, a precizat Crişu. Fostul primar Ion Ionescu recunoaşe senin că este cercetat de Direcţia Generală Anticorupţie din cadrul Ministerului de Interne, dar se consolează că nu este singur în dosar. „Da, este adevărat, am fost chemat la DGA să dau o declaraţie în calitate de făptuitor, pentru că m-a reclamat actualul primar. Dar el împreună cu mai mulţi sunt deja inculpaţi şi s-a început urmărirea penală împotriva lor. Ne-am reclamat unii pe alţii, iar dosarele au fost comasate“, a răspuns Ionescu. În replică, Crişu se jură pe originea lui de băiat crescut la ţară că nu are dosar penal. „Sunt un om cu frica lui Dumnezeu, care este mai presus de noi toţi! Vă vorbesc ca un băiat care a crescut aici la ţară, nu am nici un fel de dosar“. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS