15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMafia, cea mai mare bancă pe timp de criză

Mafia, cea mai mare bancă pe timp de criză

Crima organizată a devenit tot mai prezentă în economia italiană în timpul crizei, Mafia ajungând cea mai mare bancă din ţară, cu afaceri de 140 de miliarde de euro pe an generate de şantaj şi cămătărie în zona firmelor mici, potrivit unui raport.

MAFIA ITALIANĂ, cea mai mare bancă pe timp de criză: Afaceri de 140 de miliarde de euro pe an

Grupul SOS Impresa, care a efectuat studiul, a fost înfiinţat în Palermo acum zece ani pentru a ajuta firmele mici să se opună cămătăriei şi „împrumuturilor prin şantaj“. Astfel de activităţi au devenit „o urgenţă naţională“, notează SOS Impresa, generând pentru mafie profituri de peste 100 de miliarde de euro. „Cu o lichiditate de 65 de miliarde de euro, Mafia este cea mai mare bancă din Italia“, se spune într-un comunicat transmis de grup.
Se estimează că organizaţiile criminale precum Cosa Nostra, Camorra sau ‘Ndrangheta generează în fiecare an profituri echivalente cu aproximativ 7% din PIB-ul Italiei.
Creditarea în urma şantajului a devenit o activitate tot mai sofisticată şi mai profitabilă.
Cămătarul tradiţional de cartier sau de stradă este pe cale să dispară, făcând loc unei organizări profesioniste, la nivel înalt, cu concursul unor persoane aparent respectabile, bancheri, avocaţi sau notari, se arată în raport.
„Este şantaj curat. Prin profesiile lor, cunosc mecanismele pieţei legale de credit şi de multe ori știu în detaliu situaţia financiară a victimelor“, arată SOS Impresa.
Firmele mici, care obţin tot mai greu finanţare pe căi legale din cauza crizei economice, sunt tot mai tentate să apeleze la mafie, se spune în raport.  
• NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS