6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjBugetul judeţului, dezbătut public

Bugetul judeţului, dezbătut public

Bugetul judeţului Gorj a intrat în dezbatere publică, urmând să fie modificat, în funcţie de propunerile primite din partea cetăţenilor, organizaţiilor nonguvernamentale sau a instituţiilor publice. Documentul va fi aprobat la jumătatea lunii februarie, într-o şedinţă a Consiliului Judeţean Gorj. Bugetul estimat pentru anul 2012 este de 182.317.000 de lei. Proiectul de buget conceput de specialiştii Consiliului Judeţean, în colaborare cu Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj, a fost prezentat în cadrul unei conferinţe de presă de către preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu. Potrivit proiectului de buget pentru anul 2012, sumele destinate susţinerii funcţionării şi dezvoltării sunt sub cele repartizate anul trecut. În forma actuală disponibilă şi pe site-ul www.cjgorj.ro, proiectul de buget este fundamentat în aşa fel încât să asigure în cadrul unui plafon maxim cheltuielile de personal, în vederea asigurării de servicii pentru cetăţeni. Capitolul din proiectul de buget dedicat dezvoltării se axează, în principal, pe susţinerea investiţiilor realizate cu fonduri nerambursabile, reabilitarea reţelei de drumuri judeţene, dar şi pe susţinerea unor domenii precum Sănătatea şi Cultura.

Se finalizează investiţiile începute

Conform proiectului de buget al judeţului Gorj, fondurile vor fi orientate pentru finalizarea unor investiţii aflate în derulare şi nu pentru începerea altor investiţii pentru care nu există surse certe de finanţare. Se va asigura finanţarea pentru modernizarea drumului judeţean Strâmba – Mătăsari – Drăgoteşti – Şiacu, va fi asigurată şi cofinanţarea la programul de modernizare a drumului judeţean Cărbuneşti – Ţicleni – Peşteana – Jiu. Vor mai fi efectuate reabilitări şi plombări pe întreaga reţea de drumuri judeţene, însumând 847 de kilometri, în special în zone unde carosabilul prezintă o uzură accentuată, precum: Slivileşti, Borăscu, Dăneşti, Maghereşti, Săcelu şi altele. Fondurile primite pentru reabilitarea reţelei de drumuri sunt însă aproape la jumătate faţă cele de anul trecut, respectiv 10 milioane de lei. „Vom continua investiţii precum reabilitarea Spitalului Judeţean, a Ambulatoriului, Sistemului integrat de salvare montană, extinderea Centrului de la Dobriţa. Suntem şi într-un parteneriat cu Aparegio pentru modernizarea sistemului de canalizare şi apă la nivelul oraşelor din judeţ. Va începe şi etapa a doua din proiectul care vizează îmbunătăţirea capacităţii de intervenţie în caz de situaţii de urgenţă. La capitolul Sănătate sunt trecute ca investiţii pentru modernizare: Dispensarul TBC, Staţia de sterilizare şi un bloc operator. Vom depune la Ministerul Sănătăţii un proiect pentru a obţine finanţare să reabilităm Spitalul 700, Consiliul Judeţean urmând să asigure cofinanţarea în procent de maximum 5%. La capitolul Cultură sunt prevăzute să intre în reabilitare Casa Keber, Casa Moangă şi Biblioteca Judeţeană, pentru reabilitarea termică. Bugetul judeţului Gorj nu asigură finanţarea aşa cum ne-am fi dorit“, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

Bani şi pentru primării

Consiliul Judeţean Gorj a mai realizat un proiect de hotărâre care va fi dezbătut în şedinţa de vineri, 13 ianuarie, privind repartizarea către primării a unor sume de bani provenite din cote defalcate din taxa pe valoarea adăugată. „Repartizarea a 20% din TVA către primării a creat nemulţumiri. Ne aşteptam să fie aşa. Dar suma de repartizat către primării este de 19.039.000 de lei, cu 24% mai mică decât în 2011 şi tot din TVA am primit pentru reabilitarea drumurilor 10.339.000 de lei, cum am mai spus, ceea ce înseamnă cu 35% mai puţini bani decât în 2011. Noi am ţinut cont la repartizarea banilor către primării de continuarea unor proiecte, să nu fie blocate anumite investiţii. Prioritare au fost investiţiile cu fonduri europene. De la an la an au fost reduse sumele pe care Consiliul Judeţean le-a primit din TVA pentru a le repartiza“, a completat preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS