9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEUYO caută talente

EUYO caută talente

Craiovenii tineri şi talentaţi nu trebuie să ezite să se înscrie la preselecţia anuală pentru Orchestra Europeană de Tineret (EUYO), aceasta fiind o ocazie pentru ei de a se face remarcaţi

Tinerii muzicieni cu cetăţenie română, cu vârsta între 14 şi 24 de ani, mai au timp să se înscrie, până pe 3 februarie, la preselecţia pentru Orchestra Europeană de Tineret. Aceasta va avea loc pe 10 februarie 2012 la Bucureşti şi va fi organizată de ARTEXIM. Cei interesaţi pot afla mai multe informaţii despre concurs, inclusiv cele legate de condiţiile de participare, de la ARTEXIM (tel. 021.317.8081, [email protected]) sau de la coordonatorul proiectului EUYO în România, Iulia Chirobocea (tel. 0758.236.019, [email protected]).

Trecut

European Union Youth Orchestra este un proiect muzical european care reuneşte cei mai talentaţi muzicieni din ţările membre ale UE, sub bagheta unor dirijori de talie internaţională. Orchestra a fost fondată în anul 1976 de către soţii Lionel şi Joy Bryer, cu scopul de a accentua interculturalitatea prin limbajul universal al muzicii. În timp, EUYO a devenit una dintre cele mai prestigioase orchestre ale lumii. Din anul 2010, participarea muzicienilor români la EUYO este sprijinită de Institutul Cultural Român.
Orchestra susţine, în general, două turnee anuale (primăvara şi toamna), care includ reprezentaţii în cele mai importante săli de concerte ale Europei. Fiecare turneu este precedat de o perioadă de rezidenţă, de studiu şi repetiţii intense. Pentru perioada 2011/2012, în urma audiţiilor de la Bucureşti din februarie 2011, trei muzicieni români au fost selectaţi ca membri: Adrian Dima (vioară), Ana Popescu-Deutsch (vioară) şi Andrei Mihăilescu (contrabas).

Prezent

Pentru cele aproximativ 130 de locuri din orchestră se organizează, anual, selecţii în fiecare ţară membră a UE. De asemenea, EUYO are o listă de rezerve de aproximativ 200 de muzicieni, care au posibilitatea să cânte în orchestră în timpul anului. Şansa pe care EUYO o oferă tuturor tinerilor muzicieni este cea a unei experienţe profesionale unice. Dezvoltarea tehnicii interpretative la cel mai înalt nivel, experienţa marilor săli de concert, întâlnirea cu cei mai buni maeştri îi pregătesc pentru o carieră internaţională de succes. Peste 90% dintre membri ajung muzicieni de marcă, majoritatea găsindu-şi locul în marile orchestre ale Europei.

Viitor

În anul 2012/2013, sub conducerea artistică a virtuozului rus Vladimir Ashkenazy şi avându-i la pupitru pe Gianandrea Noseda şi Eric Stern, EUYO va susţine turnee în Austria, Italia, Spania, Scoţia, Germania, Olanda, Polonia şi Elveția. Lista de evenimente a EUYO include şi participarea la Olimpiada Culturală Londra 2012, în programul New Music 2012. „EUYO oferă o experienţă nepreţuită pentru viitoarea generaţie de mari muzicieni. Este o adevărată piatră de temelie pentru începutul unei cariere de succes. A fost şi va fi mereu o orchestră unică“, a spus muzicianul Vladimir Ashkenazy despre EUYO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS